mandag 14. april 2008

Næring eller boliger i Ullerudskråningen?

Foto: Kow d.e. 280208 ©
Klikk på bildet og se større versjon


Ullerudåsen har i dag mange boliger, mens det på Ullerudsletta under åsen er næringsbygg. Skal de gjenværende, ledige tomtene under åsen bebygges med boliger eller bør det være verksteder, kontorer m.v der?

– Boligbyggingen i Frogn er ute av kontroll, sier Venstre. Partiet med Erik Lundeby i spissen vil ha kontrollen tilbake. Derfor vil de si nei til at et område langs Ullerudsletta blir brukt til boliger. Saken skal behandles av Utvalget for miljø, plan og byggesaker i dag, mandag, kan ØB fortelle.

Området ble i 2002 regulert til boligområde og er med i kommuneplanen. Om det egner seg best for boligbygging eller næring skal jeg ikke ta standpunkt til. Men jeg har noen kommentarer.

Jeg er ikke uenig i at boligbyggingen i Frogn er ute av styring. Men det gjelder måten det bygges på. Ikke antall boenheter. Folk skal bo.

I dagens Amta blir fire personer spurt om det bygges for mye i Drøbak. Alle svarer ja. Og alle bor selv i kommunen. De synes altså at det er greit å trekke stigen opp etter seg slik at vi som er så heldige og bo her, kan ha herligheten for oss selv.

Problemet er ikke at det bygges, men at det bygges planløst. Og stygt. Og uten hensyn til eksisterende bebyggelse og bomiljø. I stedet for tilpasning, får vi gjennomgangstrafikk i boliggater, flatehogst og tette boområder uten skjermende vegetasjon. Utbyggerne må derfor holdes i ørene. Ikke hindres i å bygge.

Dessuten finner jeg grunn til å advare mot at det opprettes industriområder her og der fordi noen har satt seg i hodet at det ikke skal drives næring på Holt. Blanding av boliger og industri er ikke heldig. Og næring nær boområder, skaper vel ekstra trafikk? Eller er det forbeholdt næring på Holt?
Politikerne bør derfor ikke ofre boligmiljøet på naturfredningens alter. Trær er viktige, men mennesker er viktigere.

Jeg håper at de andre partiene ser hvilket uheldig prinsipp Venstre nå prøver å få tilslutning til. Det kan være fristende å tute med ulvene, men det er ikke alltid klokt og framsynt.

Utbyggingsområder bør brukes til det de er mest egnet til. Ikke taktisk disponering som går ut over bo- og nærmiljøet. Kontorer, verksteder og mindre eller mellomstore virksomheter er ikke alltid barnevennlige, miljøvennlige og hyggelige naboer. Og trafikken som følger med, er det avgjort ikke.

Ellers er det jo påfallende at Venstre mener at næringsområder i nærmiljøet kan "gi plass til ganske mange arbeidsplasser, som vi jo sårt trenger i Frogn", mens partiet mener at slike områder på Holt, neppe vil gi arbeidsplasser i det hele tatt.

Logikk eller taktiske uttalelser?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det stemmer at Venstre ønsker at dette området fortsatt skal være regulert som næringsområde. Det er regulert til næring i dag. Det er en del av et allerede etablert og svært sentralt næringsområde, og ligger langs en vei som allerede i hovedsak betjener næringsbygg.

Folk skal bo, og kommuneplanen åpner for at det skal etableres 100 nye boliger pr år. Grunnen til at vi har et slikt etableringstall er at kommunen skal kunne følge opp boligveksten med tilstrekkelig skole, barnehage, eldreomsorg og andre tjenester. Frogn har i dag en veiledende rekkefølge for boligbygging som legger opp til 75% mer boliger enn kommuneplanens grense. Dette vil innebære svekkelse av tjenestetilbudet i kommunen - det blir ikke samsvar mellom tilbud og etterspørsel. Venstre mener for øvrig at 100 boliger også er for høyt.

Når vi tror Ullerudskråningen vil gi flere arbeidsplasser pr utbygd areal er det fordi dimensjonene blir mindre. Vi tror slike sentralt beliggende områder vil tiltrekke seg kontor, håndverkerverksteder og handel. Holt Skog vil på grunn av størrelsen og nærheten til Oslofjordforbindelsen være svært attraktiv for logistikk/lager, det vil si store arealer med få ansatte.

Dessuten, hvis du mener næring er uheldig inntil boliger, bør du vel også tenke på at de nye boligene som eventuelt blir bygget her i skråningen vil komme tett på allerede eksisterende næringsbygg. Denne effekten vil nok bli langt større for de som skal bo i første etasje her, enn den vil oppleves for husene på toppen av den bratte skråningen.

Vennlig hilsen
Erik Lundeby
Frogn Venstre