søndag 22. juni 2008

Nybakt brød på Follo Museum

Foto: Kow d.e. 220608 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Marit Solli viser fram et velduftende, nybakt brød som kommer så å si rett fra den gamle bakerovnen. Brødet får de besøkendes tenner til å løpe i vann., og at det smakte like godt som det så ut, kan bekreftes.

Det skjer stadig noe på Follo Museum. Søndag 22. juni var det Bakerovnens dag. For fjerde året på rad.

Marit Solli - som ellers er gårdbruker i Vestby - var baker og serverte diverse bakervarer fra en vedfyrt bakerovn som var oppvarmet på gammelmåten. Først god, vedvarende fyring med ved til ovnen blir skikkelig varm. Deretter ut med glørne og feiing og "vasking" med en furukvist som både rengjør og etterlater frisk duft. Og så inn med bakervarene.

Store velformede, runde brød - eller kaker som de vel egentlig heter - er lekkert ferdige på 40 minutter eller der omkring.

Da DrøbakNotater var på besøk var en ladning brød nettopp tatt ut av ovnen, og bryggerhuset fra Skjellerud gård i Frogn, var full av duft fra nybakte brød blandet med lukten av vedfyring.

Kulturinteresserte og kunnskapstørste tilhørere av begge kjønn, fulgte Marit Sollis orientering om bakerovnens velsignelser og muligheter, og ventet utålmodig på smaksprøver som hun rundhåndet delte ut så snart brødbaksten var tilstrekkelig avkjølt til at kniven kunne finne veg gjennom den knasende skorpa. Halve, ennå varme, "kakeskiver" - som den som ville, kunne bre smør og lys sirup på.

Snaskens for Karius og Baktus, og kanskje ikke akkurat sikringskost, men en utskeielse en sjelden gang, kan vel ikke skade. Dem som tåler sånt.

Brødet smakte i ethvert fall fortreffelig. Og de som ikke kunne motstå fristelsen, kjøpte med seg et brød hjem. Brødene gikk unna ... ja, som varmt brød.

Men gamle, rommelige bakerovner kan brukes til mer enn brødbaking, visste Marit Solli å fortelle. Ettervarmen etter brødbakst kan brukes til steking av finbakst av diverse slag. Både sukkerbrød, småbakst og annet.

Og ikke bare til bakst. Middagen kan lages der. Alle varme retter på en gang. Og Marit Solli bruker sin bakerovn til å steke villsvin i. En gris på 40-50 kilo plassert i et trau for å hindre søl av fett i ovnen, blir stekt på 10-12 timer. Men da er ovnen varmet opp på forhånd en hel natt og vel så det. Resultatet skal etter sigende stille mangt et gourmetmåltid i skyggen.

Bakerovens dag er blitt en tradisjon som Follo Museum bør videreføre. Orienteringen og bakingen er kulturformidling. Og interessen for erfaringskunnskap, gamle arbeidsmåter og teknikker er stigende, kan det se ut til. Flere kurs i tradisjonsbakst blir etterlyst. Folk vil gjerne lære.

For kulturformidlerne ved Follo Museum og entuasiastene i lokale organisasjoner med tradisjonsoverføring på dagsordenen, må dette være en stimulerende utfordring.

Ingen kommentarer: