fredag 27. juni 2008

Gallionsfigur med broget fortid

Foto: Kow d.e. 2008 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Gallionsfiguren i Båthavna vekker interesse og beundring. Hun er da også både majestetisk og vakker. Og har en mangfoldig historie.


Stirrer hun mot de sju hav hvor hun seilte i sin ungdom? Eller mot England hvor hun prydet en vegg i selveste London?

I Båthavna står en dame og skuer ut på fjorden. Hele året rundt. I all slags vær.
Det er en dame med en meget spesiell historie. En gang i tiden reiste hun trolig rundt på de sju hav. Så gikk hun i land. Hvor hun ble stuet bort og glemt. Før hun kom til heder og verdighet igjen og havnet på en vegg i Havnegata. Takket være en dame med et spesielt forhold til Drøbak.
Det er gallionsfiguren på et av husene i Båthavna vi snakker om.
- Gallionsfiguren ble anskaffet av mamma, forteller Anne Lise Martinsen. ”Mamma” er Ingeborg født Ihle, senere gift Drangsholt. En dame som har skrevet seg inn i Drøbaks historie på flere måter.

Veggpryd i Oslo
Hun var gift med skuespilleren Erling Drangsholt og sammen kjøpte de gallionsfiguren. Antakelig i Kristiansand.
- Først ble den montert på huset i Oslo hvor vi bodde, opplyser fru Martinsen. - Mamma var bekymret for økonomien og framtiden. Som ung pike hadde hun startet Ihle og Nielsens kåpefabrikk - kalt "Ihlni" - sammen med Rolf Nielsen.
- Da hun ville starte en dukkefabrikk, var det derfor naturlig å søke lokaler i Drøbak hvor hun var kjent. Drøbak kommunes kontorsjef, Rolf Thorbjørnsen, var positiv, og hun fikk leie Varmbadet som da var ledig. Jeg tror det var 1948/49.
- Familien flyttet til Drøbak. Først til Sogsti, så til Anton Thoresens vei, og dukkefabrikken ble en realitet.

Til Båthavna og London
- Gallionsfiguren var på den tiden fremdeles på huset i Oslo men da det ble solgt, fikk mamma montert den på huset i Båthavna som da ble brukt som hybelhus for ansatte på fabrikken, samtidig med at det var bamseproduksjon i første etasje.
- I 1950 flyttet familien til London, men fabrikken ble ikke lagt ned. Den ble styrt fra London. Og på begynnelsen av 60-tallet, tror jeg det var, ble gallionsfiguren tatt med over til London.
- Da ble kontorsjef Thorbjørnsen i kommunen ordentlig lei seg. Han mente at den burde være i Drøbak. Mamma lovte derfor at hun ville ta den med tilbake til Drøbak en dag.
- Gallionsfiguren gikk ikke upåaktet hen i London heller. Den ble et landemerke i vår gate i Hampstead og ble flittig fotografert. Så da den ble tatt ned og pakket inn for å seile på båt tilbake til Båthavna i Drøbak, måtte mamma erstatte den med en nyere versjon som ble satt opp på huset i London. Men i motsetning til den som er i Båthavna, hadde den nye figuren i London ikke seilt på de syv hav.

Tilbake til Båthavna
Men det har nok figuren i Båthavna, men hvilken farkost den har sittet på, og hvilke hav den har seilt på, vet vi ikke.
Gallionsfiguren i Drøbak er ikke noe mindre yndet fotomotiv enn den i Hampstead, vil vi tro. Etter som årene er gått, er den blitt et stykke Drøbak.
Den hører til her. På husveggen i Havnegata. Skuende ut på sjøen og skutene som seiler ut fjorden på veg til rom sjø og fremmede hav.

Ingen kommentarer: