søndag 27. januar 2008

Hamsun i Drøbak

Foto: KOW d.e. 260108
Klikk på bildet og se en større utgave

Bildet viser Maurbakken. Huset som Knut Hamsun bygde i Torkelsbyen – eller Vestbyvegen som de fleste vel bruker som stedsangivelse i dag.
I 1898 hadde Hamsun giftet seg med Bergljot Bech Göpfert. Hun var gift med en østerriker, men Hamsun fikk henne til å skille seg og gi fra seg datteren til den tidligere mannen.
Allerede før ekteskapet, angret Hamsun, men han fortrengte betenkelighetene og lot det stå til.
Flere prester nektet å vie dem fordi Bergljot var skilt. Til slutt viet Christoffer Bruun dem.
Det ble ikke mye til ekteskap. Hamsun drev med sitt og hadde sjelden tid til overs for Bergljot. Han sviret og drakk og spilte bort alle pengene hennes på spillekasino. Etter å ha presset forleggeren sin, klarte han å betale henne tilbake.
I 1901 ble Bergljot gravid. Ekteparet Hamsun fikk en datter. Knut Hamsun kalte henne Victoria etter romanfiguren sin, men han var en like dårlig far som ektemann, og så ikke mye til datteren.
I 1904 bestemte ekteparet Hamsun seg for å flytte ut av Kristiania. De leier en leilighet i Drøbak, og ser etter tomt i området.
Etter vel tre måneder setter de bort Victoria hos familie. Bergljot begynte å studere til jordmor i Kristiania, og Knut reiste til Danmark. Da hadde han allerede sittet en god del av tiden på et pensjonat på Ås og skrevet romanen Svermere.
I 1905 reiser han tilbake til Norge. Han tar inn på Petersens Hotel i Drøbak. Nå ville han bygge. Han finner tomta i Torkelsbyen. Gir 2.500 kroner for den. Lager detaljerte byggetegninger og engasjerer byggmester Kristian Brun til å utføre byggearbeidene.
Mens det hele står på, melder Hamsun seg inn i Drøbak Skytterforening. Han vil forsvare Norge med sitt blod hvis svenskene skulle finne på å gå til krig.
Huset Maurbakken står ferdig i 1905. Sluttsum etter masse krangel med byggmesteren: Kroner 9.931,70.
Før jul 1905 flytter familien Hamsun inn. Lykken varer imidlertid ikke lenge. Hamsun kan ikke skrive med folk så tett innpå seg. Victoria irriterer og forstyrrer. Bergljot er upraktisk og roter. Han må ut og svire for å kunne skrive. Må føle seg fri. Han flytter ut.
Året etter er Knut og Bergljot skilt.
Hamsuns tid i Drøbak er over.
Kilde: "Hamsun Svermeren" av Ingar Sletten Kolloen. Gyldendal.
w


2 kommentarer:

Anonym sa...

Kay Olav: Jeg vil gjøre deg oppmerksom på en skrivefeil. Det skal være 1904 og ikke 1940 de flyttet fra Kristiania.

winther sa...

Takk for tipset. Feilen er rettet.