mandag 28. januar 2008

Byggeskikk i Drøbak


Alle bilder: KOW d.e. 260108

Klikk på bildene og se en større utgave.

Tentosameiet er en fabrikkbyg-ning som er omgjort til boliger. Bygningene går harmonisk sammen med omgivelsene - både husene omkring, båthavna og parken. Bortsett fra at noen av beboerne i blokka på Tamburbakken mistet utsikten, er Tento et godt eksempel på vellykket byfornyelse i det sentrale Drøbak.

Sammen med Sentrumsbygget er Bankbygget (Bergen Bank), Vimpelfabrikken og Seasideblokka eksempler på bygg som ikke hører hjemme i Drøbak. De bryter brutalt med arkitekturen og dimensjonene omkring og oppfattes som uvelkomne fremmedelementer.

Når Drøbak nå står foran betydelig byggevirksomhet på NOROL-tomta, Lehmannbrygga - og kanskje på Sjøtorget og Jueltomta ved fergeleiet - må myndighetene passe på at vi ikke får nye ubotelige sår i Drøbaks vakre ansikt.


T.h.: Sentrumsbygget
Under: Bankbygget 1(Bergen Bank)
Under t.h.: Bankbygget 2










Sentrumsbygget er kanskje ikke stygt i og for seg, men er malplassert der det ligger.
Bankbygget er stygt uansett målestokk. Det er en fantasiløs oppstabling av kjedelige klosser. Husgavlen øverst til venstre i det nederste bildet, viser hvordan det massive murbygget bryter med omgivelsene og hvordan nye bygg i Storgata kunne vært utformet.
Det skjemmende fabrikkbygget til Vimpelfabrikken som ligger like ved, gjør ikke skaden mindre.
Sentrumsbygget, Bankbygget og Vimpelfabrikken er uttrykk for en arkitektonisk brutalisme som helt unødvendig bidrar sterkt til å forringe Drøbaks miljømessige kvaliteter.
Årsaken er manglende forståelse og respekt for arkitektoniske verdier og for hvordan arkitekturen innvirker på miljøet.
w

Ingen kommentarer: