søndag 10. februar 2008

Turiststed – med stengte butikker

Drøbak er turiststed. Det vil si den tidligere byen Drøbak.

Det innebærer at butikkene - eller utsalgsstedene som det heter i forskriften - galleriene m.v. er unntatt fra de alminnelige åpningstidsbestemmelsene i lov om helligdager og helligdagsfred. I klartekst betyr det at de selv fritt kan bestemme sine åpningstider og for eksempel holde åpent på søndag.

Men kan en familie som en søndag får lyst til å sette seg i bilen og kjøre hit for å gå en tur i byen, stole på at forretningene er åpne? Eller er sjansene store for at de kommer til et fåtall åpne og et flertall lukkede dører?

Søndag 10. februar kjente DrøbakNotater på butikkdører i Drøbak sentrum. Det ble en nedslående opplevelse. Så si alt var stengt. Det Norske Hus i Torggate var til og med stengt med en stor hengelås.

Hederlige unntak var Antikvitetsbutikken en trapp ned i Torggata hvor vi traff hyggelige innehavere fra Spydeberg, og gavebutikken Lyst og møbelforretningen Esbjug, begge i Storgata. Ekspeditøren på Lyst kunne fortelle at det stadig kom folk innom. Og så var kioskene Torgbua og Narvesen tilgjengelige for det avishungrige publikum.

I Storgata var ellers Creative galleri og rammeverksted og Havstads galleri og forretning åpne.

Og en del spisesteder – både i Storgata og Nils Carlsens gate. Der var belegget, så vidt vi kunne konstatere, upåklagelig.

Helhetsinntrykket er negativt. Hvis Drøbak skal få troverdighet som turiststed, må åpningstidene være forutsigbare. Ingen ting er mer skuffende enn å gå og kjenne på stengte dører. Skal folk sette seg i bilen og reise til Drøbak på søndagstur, må de vite at butikkene ønsker dem velkomne med åpne dører.

Dette må Drøbak Byforening få en orden på. Hva med en felles annonse før helgen i avisene i indre Østfold, i Østfoldbyene, på Romeriket og på vestsiden av Oslofjorden? Og mer kustus på de forretningsdrivende!

1 kommentar:

Anonym sa...

Et viktig poeng som har relevans for mange steder i Norge.
Du skal ikke komme til stengte dører så mange ganger før du dropper å dra tilbake - og samspillet mellom sjarmerende sted, gallerier, en kafe/resturant og en og annen krims krams butikk er det nesten ingen ting som slår!