mandag 19. mai 2008

Hva skal skje med Sjøtorget?

Foto: Kow d.e. 2008 ©
Klikk på bildene og se større versjon

Drøbak trenger parkeringsplasser. Ingen parkering, ingen turister. Men Sjøtorget - tidligere Sand-Andersen-tomta - er et av Drøbaks fineste sjønære områder, og altfor fint til parkeringsplass. Bilene må vekk, og menneskene inn.


Sjøtorget er en integrert del av Drøbaks fasade mot sjøen og bør ha en utforming og bruk som både tar hensyn til bebyggelsen omkring, og innbyr til maritim bruk. Bebyggelsen er, som bildet viser, allerede dominerende. Eventuelle utvidelser må skje nennsomt og ikke bidra til å lukke området.


Formannskapet skal onsdag i neste uke drøfte hva som skal skje med Sjøtorget.

Kommunestyret har tidligere satt som forutsetning at akvariet skal bestå. En styringsgruppe har fremmet forslag for deler av eiendommen.

Gruppa foreslår bl.a. at det bygges gangbane mellom molo B og kaia på Sjøtorget. Det er et utmerket forslag som vil gjøre det lettere for publikum å bevege seg langs sjøkanten og dra nytte av Drøbaks unike beliggenhet.

Rådmannen slutter seg til forslaget. Det bør formannskapet også gjøre.

For øvrig vil gruppa fjerne bilvekta og rive skilthuset. Fjerning av bilvekta bør skje før den representerer en sikkerhetsrisiko.

Om ”skilthuset” bør rives, avhenger av hva man vil erstatte det med. Skal det bli parkeringsplasser? Parkmessig anlegg? Forskjøvet inngangsparti for å få plass til utvidelse av bygget som bl.a. huser akvariet?

Hva innebærer ”oppmerking og arrondering av utearealene”?

Og hvilke trafikkbegrensende tiltak tenker man seg i Havnegata?

Gruppa går, med tilslutning fra rådmannen, også inn for ”oppgradering av eksisterende bygg”.
Hva er oppgradering? Innebærer det utvidelse? På bekostning av hva? Risikerer vi å få enn lengre, kompakt vegg enn bygget allerede har, mot Havnegata?

Rådmannen foreslår at formannskapet vedtar å følge styringsgruppas forslag til tiltak og videre arbeid, og at gruppa gis i oppdrag å fullføre arbeidet høsten 2008. Tiltakene vil da eventuelt kunne bli innarbeidet i budsjettet for 2009.

Sjøtorget er et kjerneområde i den sjønære delen av Drøbak. Planene for dette området bør snarest bli gjort kjent slik at den interesserte allmennheten kan gi sitt besyv med før prosessen kommer for langt. Og i god tid før politikerne treffer beslutninger.

Formannskapet bør sørge for full åpenhet i prosessen.

Ingen kommentarer: