onsdag 21. mai 2008

Endelig gang- og sykkelveg?

Foto: Kow d.e. 200508 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Åsveien fra Fugleveien og østover er smal og svingete med mange feller for kjørende trafikkanter. For gående og syklende representerer den en vedvarende livsfare. Å utbedre vegen uten å bygge gang- og sykkelveg, er meningsløst.

Skal vi endelig få gang- og sykkelveg langs Åsveien?

Rådmannen foreslår at det avsettes inntil kr. 200.000 fra årets budsjett til nødvendig reguleringsarbeid.

Bra. Det gjelder å komme over fra prat til handling. Men dessverre er Vegvesenet en lunefull samarbeidspartner. I alle fall i denne saken.

Gang- og sykkelvegen ligger innbydende og trafikksikker i Ås kommune fra Korsegården til grensen mot Frogn. Der er det bråstopp. Helt ulogisk. Og trafikkfarlig.

Ved å foreslå å bruke rodevegen over Hauer Gård som gang- og sykkelveg, har Vegvesenet tidligere forsøkt å slippe unna utbygging av et fullverdig alternativ. Det syntes politikerne i Frogn var en dårlig ide. De satte derfor foten ned. Det var 11 år siden.

Siden har Frogn kommune tatt opp saken med Vegvesenet flere ganger. Uten at det har gitt konkrete resultater. Hvis det nå er mulig med framdrift i saken, er det gledelig.

Enkelte har stilt spørsmål ved nødvendigheten og nytten av en gang- og sykkelveg langs Åsveien. Ingen er tvunget til å gå der, og trafikken av fotgjengere og syklister er minimal. Bør ikke andre prosjekter med større bruk prioriteres?

Det er behov for trygge gang- og sykkelveger mange steder i Frogn. Og disse bør ha høg prioritet. Kommunen bør arbeide iherdig for å sikre anleggsmidler fra Vegvesenet og midler beregnet på trygging av skoleveger. Og andre midler som for eksempel Gjensidigefondet.

Åsveien i Frogn en farlig veg. Den er svingete og uoversiktlig, og har partier som er uberegnelige og lett blir glatte. Dessuten passerer dyr på steder hvor bilister og andre vegfarende ikke oppdager utfordringen før det er for sent.

Vegen bør derfor utbedres og få høyere standard og bedre sikkerhet. Å utføre et slikt arbeid uten samtidig å legge forholdene til rette for ”myke trafikkanter” ville være utidsmessig og lite framsynt. Ja, totalt meningsløst.

Dette bør politikerne si klart i fra om.

I tillegg til å sette i gang reguleringsarbeidet, og benytte den imøtekommenheten som Vegvesenet nå tilsynelatende viser, bør kommunen intensivere dialogen med Vegvesenet og engasjere stortingspolitikere og departement for en snarlig, fullverdig løsning. Som bedrer trafikksikkerheten. Og som gjør det mulig for folk å la bilen stå og ta seg fram til fots eller på sykkel. Uten å sette livet på spill.

Hovedårsaken til at det i dag er få syklende og gående langs Åsveien, er at fornuftige mennesker ikke tar sjansen på å ferdes der. Vi andre ferdes der med livet i hendene. Andres hender.

Ingen kommentarer: