søndag 17. august 2008

Skolevegger som ikke tåler unger

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Skoler bør bygges slik at de tåler å bli brukt av unger. Her er et eksempel på uegnet arkitektur på Sogsti skole.

Arkitekter som tegner skoler, tenker ikke alltid på hvem brukerne er.
På 60-tallet arbeidet jeg på en skole som hadde store vinduer med omlag 25 cm høye fag under.
Når sola stekte, kunne man dra for persienene i de store vinduene, men i de små fagene var det ingen blendingsmulighet. For å hindre at sola stod inn på de to-tre nærmeste pultrekkene, måtte vi tape tegneark i vinduene.
Arkitekten ble gjort oppmerksom på problemet før bygget ble satt opp, men nektet å endre tegningene av "estetiske" grunner.
På de fleste skoler hvor jeg har jobbet, har det vært problemer som følge av arkitektoniske svakheter. På Heer skole hadde vi i flere år lekkasjer fra de flate takene og ned i undervisningslandskapene.
På nye Sogsti skole finnes det et utbygg med en meget spesiell paneling hvor kledningen er festet på "klosser". Fancy, men ømtålelig. Veggen tåler ikke den påkjenningen den blir utsatt for. Å innvende at veggen ikke er dimensjonert og beregnet til å spille fotball mot, er å se bort fra at det er baksiden av en skole det dreier seg om. Og at ballplassen ligger like ved.
Vi har bedt kommunen om en kommentar. Saken er sendt til skolen som ikke har svart.
Da vi sjekket for et par dager siden, var veggen fortsatt ikke reparert. Det er den dyreste måten å løse vedlikeholdsproblemer på.
Ødeleggelser drar ødeleggelser med seg.




Ingen kommentarer: