fredag 15. august 2008

Asken på Ottarsrud: Meningsløs vandalisme

Begge foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Asken på Ottarsrud er et Frogns mange vakre, monumentale trær. Har treet fått banesår? Bildet er tatt i lyset fra en nedadgående sol 24. mai 2008.


Etter råd fra en "tredok-tor" er skadene på Ottarsrud-asken forsøkt helet ved hjelp av jord og mose.


Den majestetiske asken på Ottarsrud har vært utsatt for hærverk.
Noen har gjennomskåret barken rundt hele treet. Hensikten er åpenbart at treet skal dø.
Hvem kan ha utført en slik nidingsdåd? Og med hvilket formål?
Enten er det gjort ut fra primitiv ødeleggelsestrang, og da er gjerningspersonen syk og ute av stand til å beregne konsekvensene av sine gjerninger og trenger behandling.
Eller noen mener å tjene en sak, eller å høste fordel av at treet forsvinner. Hvilke fordeler det skulle medføre, er vanskelig å forestille seg, men noe må ligge bak.
Hvis det da ikke er et religiøst forstyrret menneske som har forlest seg på norrøn mytologi hvor asken Yggdrasil er forbundet med Ragnarok.
Skaden på treet er massiv og må være utført med redskap som barn eller helt unge ikke uten videre kan handtere, og er det brukt motorsag, må noen ha hørt noe. Uansett når på døgnet udåden er forøvet. Lengre er det ikke til bebyggelsen.
Hva slags redskap som er brukt, burde forøvrig framgå av sårenes art og omfang, og av rester på bakken.
Dessuten må misdæderen ha kunnskap om hvordan man effektivt dreper et tre. Det er ikke allmennkunnskap.
Vi håper at politiet tar saken på alvor og gjør hva det kan for å finne den eller de som har forøvet skadeverket.
Ikke bare for å kunne straffe den skyldige, men for å gi et klart signal om at samfunnet ikke godtar simpelt, formålsløst hærverk.
Ask (Fraxinus excelsior) er et tre som kan bli 200-250 år gammelt. Uten ødeleggende inngripen fra vandaler, burde derfor asken på Ottarsrud kunne levd i ytterligere 100 á 150 år.
Heldigvis er det ikke gitt at treet dør. Tiltak for å redde det fra uttørking og næringsmangel er satt i verk, og så får vi bare håpe at det praktfulle treet som har gledet beboere og forbipasserende i mange årtier, overlever til glede for nye generasjoner.

Yggdrasil
Asken har en helt spesiell plass i norrøn mytologi og norsk kultur. Verdenstreet Yggdrasil var en ask, og i følge norrøn mytologi hette de to første menneskene Ask og Embla.
Asken Yggdrasil har tre røtter: en hos æsene hvor den ved hjelp av nornene får vann fra Urdarbrønnen for å holde seg frisk, en over den vise jotnen Mimes brønn, og den tredje i Nivlheim. På denne rota gnager ormen Nidhogg.
Yggdrasil skal i følge myten gå under i verdensbrannen i forbindelse med Ragnarok.
Her er nok å gå vill i for ubefestede sjeler.

Ingen kommentarer: