tirsdag 22. juli 2008

Fontenegutten på besøk i Stavern

Foto: Kow d.e. 160708 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Ingen fontenegutt i Badeparken. Men han kommer snart igjen.

Ørnulf Basts gutt er borte fra fontenen i Badeparken. Han har reist til Stavern for å være med på utstilling sammen med andre Bast-arbeider.
Det er kunstnerens familie som har samlet en del av hans skulpturer, relieffer, mosaikker, malerier, tegninger og grafikk til en retrospektiv utstilling i Sjøparken Agnes.
Kunstneren døde i 1974, 67 år gammel. Han ble altså ikke så gammel, men rakk å sette varige spor etter seg.
Utstillingen har fått den pretensiøse tittelen «Evig liv», men det henspeiler ikke på kunstnerens plass i kunsthistorien, men på den skulpturen av mor og barn som Ørnulf Bast lagde for Aschehoug forlag, og som forlaget gav som gave til Oslo by i 1950. Skulpturen står på Sehesteds plass i Oslo.
Fontenegutten i Badeparken er også et bestillingsarbeid. Bast lagde gutten på oppdrag av , Charles Ulrick Bay, som var USA's ambassadør i Norge i årene 1946-1953. Han ville gi en fontene som gave til Drøbak. Gaven var ment som et minne om hans far, Jens Christopher Bugge, som var født i Drøbak, men utvandret til Amerika.
Fontenen ble åpnet med prakt og virak i juni 1956. Bl. a. leste Herman Wildenvey dikt.
Ambassadørens mor var fra Hammerfest, og også denne byen fikk en fontene med skulptur. Den heter "Mor og barn" og forestiller ambassadørens mor og hennes fire barn.
Utstillingen i Stavern tas ned 27. juli.
Før vi vet ordet av det, er fontenegutten tilbake i vannspruten i Badeparken hvor han i den varme årstiden har stått og gledet oss i 52 år.

Ingen kommentarer: