fredag 28. mars 2008

Sommertid

Foto: Kow d.e. 280308


Natt til førstkommende søndag skal vi stille klokka og gå over til sommertid. Klokka skal stilles fram. Altså mot den kommende sommeren. Det som ellers ville vært klokka 0600 om morgenen, blir da klokka 0700.

Ble du klokere av dette? Eller ble du ytterligere forvirret? La oss holde fast på det vesentlige: Klokka skal alltid stilles mot sommeren. Fram mot sommeren om våren, og tilbake mot sommeren om høsten.

Slik får vi lys en time lengre på kveldene om sommeren. Opprinnelig var hensikten å spare energi. I dag vil man ha det til at jongleringen med tiden gir helsemessige fordeler fordi vi får lange lyse kvelder.

Men hvem vet, kanskje ville det være sunnere om folk gikk og la seg og fikk sove ut. Søvn er sunt for så mangt. Det motvirker til og med sukkersyke.

Sommertiden varer i år til 26. oktober. Da skal vi stille klokka tilbake, og kroppen skal venne seg til en ny rytme. Igjen.

Er hele greia unødvendig anstaltmakeri? Mange mener det. Men forståsegpåerne mener altså at vi har godt av det. Hvordan de måler denne effekten er ikke godt å si.

Ingen kommentarer: