lørdag 6. september 2008

Ny brannstasjon: Kommunen tar på seg spanderbuksene og leier på Haug

Foto: Kow d.e. 050908 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Når brannvesenet - trolig i 2010 - flytter til Haug, blir lokalene på Dyrløkke ledige.

I møte 15. september skal Frogn kommunestyre sluttbehandle saken som gjelder samarbeid med Ås kommune om brannvern og leie av brannstasjon av bonde Per Ove Siggerud på gården Haug Nordre i Ås.
Kommunene skal leie et areal på 2000 m2. Kostnadene, som er beregnet til kr. 1,7 mill pr. år pluss utgifter til strøm, renhold, kommunale avgifter m.m., skal fordeles mellom Ås og Frogn etter kommunenes innbyggertall. For Frogn blir den årlige utgiften om lag 1 million kroner.
I tillegg kommer selvfølgelig driftsutgifter.
Etter 20 år - som er avtaleperioden - vil kommunen ha betalt minimum 20 millioner – trolig vesentlig mer p.g.a. prisstigning, uforutsette utgifter m.m. – uten å sitte igjen med eiendomsretten til så mye som en murstein.
Brannvesenet regner med å flytte til Haug Nordre i 2009, men mye tyder på at utleieren trenger mye lengre tid. Trolig vil ikke virksomheten fullt ut være lokalisert på Haug før seint på året 2010.
Formannskapet har enstemmig anbefalt at Frogn og Ås leier lokaler til ny brannstasjon på Haug. DrøbakNotater har derimot i flere omganger advart mot avtalen. Hovedsakelig fordi kommunen betaler store penger i leie, mens utleieren sitter igjen med de akkumulerte verdiene. Leie er derfor en meget dyr måte å skaffe nye lokaler på.
Ås kommune har gitt utleieren nødvendige dispensasjoner fra kommuneplanen og fra lover og regler og har innvilget rammetillatelse for bygg av brannstasjon.
Fylkesmannen og fylkeskommunen har varslet at de vurderer å protestere mot dispensasjonen. Ås kommune har opptatt drøftinger med fylkesmyndighetene for om mulig å unngå protester.
De økonomiske konsekvensene av leieforholdet er ikke avklart av kommunestyret, og rådmannen har heller ikke foreslått at slik avklaring skal foretas i dette møtet. Økonomien blir derfor neppe klar før behandlingen av budsjettet for neste år. Kommunestyret innbys m.a.o. til å bygge taket før det bygger grunnmuren.
Hva som skal skje med brannstasjonen på Dyrløkke når brannvesenet flytter, er ikke avklart. Det vil rådmannen komme tilbake til.

Klikk på lenkene og se tidligere innlegg om saken: Fylkesmannen vil ikke ha brannstasjon på Haug, Ny brannstasjon: Dyrt å leie, Brannstasjon på Haug gård?

Ingen kommentarer: