lørdag 8. august 2009

På tur til Oslo med Tidebaronessen

Foto: Kow d.e. 240709 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Været var vakkert og utsikten fra Tidebaronessens dekk upåklagelig. En hyggelig tur blant øyer og holmer i indre Oslofjord.

Oscarsborg fra en synsvinkel som ikke er så vanlig for oss som ikke har båt. Tidebaronnesen har stopp både på Håøya og Kaholmen.

Oslofjorden ligger innbydende og glitrer i solskinnet. Vi er mange som bor ved fjorden, men sjelden kommer ut på "bøljan den blå". Tidebaronnesen gjør det mulig å kombinere en hyggelig båttur med behagelig, rask og effektiv transport til Oslo - eller motsatt veg.



På Sjøtorget byr Tidebaronessen deg velkommen om bord via en gangveg som som gjør det unødvendig å være ballansekunstner for å få være med.

På en ganske alminnelig fredag i slutten av juli, tok min kone og jeg
Tidebaronessen fra Sjøtorget til Aker brygge. Det var en usedvanlig behagelig og hyggelig tur som vi gjerne gjør om igjen.
Og anbefaler til andre.
Billig var det også for to pensjonister.
Så vidt vi kunne forstå, betalte vi det samme som det ville kostet å ta bussen, og da fikk vi mye for pengene: Frakt til Oslo, en vakker sjøreise og stopp og folkeliv på en rekke brygger innover i fjorden.
Nå var vi heldige med været. Midt i den regnvåte juli, hadde vi solskinn, varme og en lett bris som gav oss mulighet til å nyte turen i frisk luft på dekk, men selv innendørs ville dette vært en reise som gav skjønnhetsopplevelser og mye for pengene.

Behagelig og knirkefritt

Tide har hatt en del fortredeligheter i innkjøringsperioden. Nesoddfolket som er avhengige av båtene, er med rette frustrerte. Vår tur forløp imidlertid knirkefritt. Båten var behagelig, personalet hyggelig, været bra og opplevelsen av fjorden, øyene, bosettingene og bryggene med og uten passasjerer og folkeliv gav oss et innblikk i et helt annet Follo enn det vi møter når vi kjører på vegene til og fra byen.
Dette var en opplevelsestur. Et påfyll av natur- og miljøopplevelser. Noe å leve på i en hverdag som er travel selv for pensjonister og andre som ikke har en jobb å passe.

Ubeleilige avgangstider?
Skulle vi sette fingeren på noe, måtte det være at avgangstidene var litt ubeleilige og derfor kanskje kan bidra til at båten får mindre belegg enn den fortjener.
Vi har hatt båtruterfra Drøbak før som har dukket opp og forsvunnet igjen fordi trafikken har vært for liten.
Trafikken er i hovedsak avhengig av tre forhold: 1. At båtene går når folk skal reise. 2. At båtene ikke priser seg ut, men prismessig kan konkurrere med bussen. 3. At båtavgangene er forutsigbare og påregnelige, slik at båtreisene ikke blir et sjansespill.
Båten burde f.eks. gå i rushtiden. Det ville ikke være et uønsket alternativ til bussen - slik enkelte samferdselspolitikere synes å mene - men en fornuftig bruk av fjorden som transportarena.

Bedre enn buss

Det ville spare miljøet, spare bilister som bruke bilen for konkurranse fra folk som kunne brukt alternative løsninger - og spare daglige reisende for en stressende busstur i sommervarme og køer på motorvegen.
Etter en tur på fjorden ville mange kunne gå fra borde med fornyede krefter i stedet for å vakle utmattet ut av en varm og klam buss.
Dette har jeg ivret for før. Dette argumenterer jeg for her. Og dette kommer jeg til å gjenta så lenge det er nødvendig for å få samferdselspolitikerne til å innse at fjorden er en uforliknelig trafikkåre.
Det bekreftes av historien - og av all erfaring.
Selv nøt vi båtturen i fulle drag.
Og som sagt: Vi anbefaler den på det sterkeste.
Men: Kanskje burde Ruter og Tide først som sist ta en titt på avgangstidene og frekvensen og spørre seg om ugunstige tidspunkt på ny kan rive eksistensgrunnlaget bort for sjøverts transport mellom Drøbak og hovedstaden.

Ingen kommentarer: