tirsdag 18. august 2009

Drøbakstakitt ved Biologen

Foto: Kow d.e. 070809 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Stedsriktig gjerde ved Biologen.

Hvis jeg ikke tar helt feil, bytter Biologen ut bordstakitt og plank med genuint Drøbakstakitt.
Universitetet har tydeligvis bestemt seg for at de eiendommene det har i Drøbak, skal bidra til å skape og bevare et harmonisk, stedsriktig miljø.
Biologen er velholdt, og nå er det stillas der igjen. Nytt vedlikehold er åpenbart på gang.
Men hvilken farge bør uthuset i gjerdets forlengelse ha? En mørkere som hovedhuset og som en kontrast til det hvite gjerdet?
Og Tollboden ved Hamborgstranda er skrapt og pusset ned til veden for å være klar til å bli malt i historisk riktig farge.
Jeg gleder meg til å se resultatet.
Sørlandsbyene var og er ofte hvite inntil det kjedelige. Det hadde ikke bare med estetisk sans å gjøre, men skyldtes trolig i større grad den økonomiske realiteten at olje og sinkvitt var det billigste man kunne få tak i.
Drøbak hører ikke uten videre hjemme i den tradisjonen. Her er det gjennom historien brukt flere farger.
Mørk oker er nesten brunt. Det blir trolig ikke bare riktig, men også pent. En mørkere farge på Tollboden gjør huset "lavere" og mer harmonisk. Sett såvel fra land som fra sjøen.
Bare nå ikke politikerne mister hodet, og gjør de nærmeste omgivelsene til en trafikkmaskin.
Men altså Biologen ved Båthavna: Har man eiendom i vannkanten, bør man i minst mulig grad hindre utsikten til sjøen for andre.
Det har med miljø å gjøre. Og dermed med kultur.
Med Drøbakstakitt åpnes ikke bare utsynet i større grad, men plassen og eiendommen føyer seg enda mer harmonisk enn tidligere inn i bygnings- og opplevelsesmiljøet rundt Båthavna.
Utmerket.

Ingen kommentarer: