onsdag 9. april 2008

Blücher til bunns. Nærmere 1000 mennesker døde.


For 68 år siden i dag foregikk det et blodig drama i Drøbaksundet. Hitlers stolthet, krysseren Blücher, ble beskutt og senket. Nærmere 1000 mennesker mistet livet.

Blücher har bidratt til å gjøre Drøbaks navn kjent langt utenfor Norges grenser.

Den 9. april 1940 okkuperte Hitler-Tyskland Norge. Krysseren Blücher var leder for innsatsgruppe Oslo som skulle ta seg inn Oslofjorden og landsette 800 infanterister som skulle okkupere hovedstaden. Ombord var det spesialstyrker som bl.a. hadde i oppdrag å arrestere kongen og regjeringen.

Men så langt kom skipet aldri. I Oslofjorden fikk skipet ordre av norske myndigheter om å stanse. Da det ikke lystret, åpnet batteriene på Oscarsborg Festning, Kopås og Seiersten ild.

Blücher ble truffet av flere skudd og bensinen om bord tok fyr samtidig med at to torpedoer fra Oscarsborg rammet maskin- og pumperommene. Etter hvert nådde brannen fram til ammunisjonsmagasinet som eksploderte, og klokka 0622 om morgenen 10. april veltet Blücher mot babord og sank med baugen først. De andre skipene i eskadren trakk seg deretter tilbake.

I stedet for å legge stolt, ærerikt og slagkraftig til kai i Oslo, sank Blücher sør av Askholmen i Drøbaksundet. 576 av den 1600 mann store besetningen, og om lag 4oo av de 800 landgangssoldatene omkom. Mange druknet eller brant til døde mens de forsøkte å ta seg til land, men mange fulgte også Blücher til bunns. Skipsvraket ved Askholmen er derfor en våt grav.

Hitler var tildelt et forsmedelig nederlag. Ikke bare var stoltheten Blücher stanset av det etterretningen hadde beskrevet som en nasjon uten motstandsevne. Det var et prestisje-nederlag. Trefningen ved Drøbak forsinket erobringen av Oslo slik at kongen og regjeringen kom seg unna. Det var et militært nederlag for dermed fikk okkupasjonen - og krigen - et annet forløp enn planlagt.

I alle år fra 1940 har vraket av Blücher vært en potensiell miljøbombe. I 1995 ble det tømt for omlag 1600 tonn tykkolje, men ennå i dag representerer vraket en miljørisiko.



Forfatteren Bjørn Bjørnsen, som da bodde i Drøbak, utgav i 1977 boka "Det utrolige døgnet" om 9. april 1940. Der beskriver han hva som skjedde landet rundt denne merkelige dagen. Bl.a. gir han en levende, og sterkt dramatisk, beskrivelse av hendelsene på Oslofjorden . Og i Drøbak - som lå midt i skuddfeltet og slett ikke kom uskadet fra skuddvekslingen for 68 år siden

Ingen kommentarer: