Fergekvinnen Jacobine Wilhelmsen måtte slite hardt for å brødfø sine åtte barn og seg selv. Hun brukte robåten og rodde folk over fjorden.
Statuen av Jacobine og minnetavla finnes i Storgata ved oppkjørselen til Jørnse-bakken. Portrettet er hentet fra Frogn bygdebok. Det tilhører Frogn historielag.
Fattigfolk hadde det stridt i Norge på 1800-tallet og tidligere.
Drøbak utgjorde ikke noe unntak.
Folk måtte klare seg selv - så godt de kunne. Det var ingen offentlige trygder, og ingen hjelp å få.
Jacobine Wilhelmsen f. eks. - som levde fra 1831 til 1906 - ble enke 38 år gammel, men rakk å få 8 barn innen hun måtte overta forsørgeransvaret alene.
Historien - eller mytene - vet å fortelle at hun var vant til å klare seg alene på sjøen fra hun var ganske liten. Hun mestret sjøen og var ute i all slags vær.
Da hun mistet mannen, og måtte finne seg noe å gjøre, falt det seg naturlig at hun ble fergekvinne.
Selv skal hun ha fortalt at det begynte som en tilfeldighet. Folk som kjente til hennes sjømannskap, betalte henne for å sette dem over fjorden. Og ordet gikk. Stadig flere ba om båtskyss, og Jacobine rodde. Slik ble det etter hvert et yrke av det.
I bind III av "Frogn bygdebokverk" forteller Christian Hintze Holm at maleren Christian Krohg, som tidvis bodde i Drøbak, en dag ønsket å bli satt over til Hurum-siden.
Været var ruskete og flere unnslo seg, men Jacobine sa ja. Hun trengte vel pengene.
Krohg var betenkt - slik han også var betenkt på å kjøre over Mjøs-isen - men skriver at: "I det samme det rolige Sømandsblik hvilte paa mig, vidste jeg, at jeg trygt kunde anbetro mig til hende, og overfart blev aftalt."
Mytene vil ellers ha det til at Jacobine ba reisende om å legge seg under tofta, hvis været var ekstra hardt. Det skulle hindre at de falt over bord. Selv satt hun på tofta og rodde i den krappeste sjø.
" ... naar Jocobine havde faaet Sydvesten paa, var hun i sit Es", skrev Akershus Amtstidende i en nekrolog da Jacobine Wilhelmsen var avgått ved døden 75 år gammel i 1906. Hun drev sin fergevirksomhet helt til hun ble syk en kort stund før hun døde.
Turbåten "Jacobine" - som bl. a. tar folk med på jazzturer og andre lokale turer på Oslofjorden - er oppkalt etter den strevsomme, modige og tapre sliteren Jacobine Wilhelmsen fra Drøbak.
Vi skrev opprinnelig at det gule huset bak statuen var "huset hennes". Det er galt. Dette har vi rettet for ikke å spre feilaktige opplysninger. Klikk på lenken Jacobine bodde i Hamborgveien og se hvor hun virkelig bodde. Rettet 090708.
4 kommentarer:
Takk for denne informasjonen. Jeg minner for øvrig om at hele artikkelen om Jakobine som Christian Krohg skrev i Verdens Gang 29. juli 1895 er trykt opp igjen i Follominne 2002 side 129-133. Tittelen er "Jakobine - Færgemand mellem Drøbak og Storsand". Her finner man også Christian Krohgs fine tegning av Jakobine. Jeg satte i tillegg inn enkelte forklarende noter til denne teksten fra 1895. Hilsen Sven Lindblad (redaktør av Follominne 2002).
Hei,
Takk for nyttig informasjon. I forbindelse med åpningen av Jacobineruta hadde det vært fint å få laget en artikkel om Jacobine til lokalhistoriewiki. Finnes Follominne 2002 digitalt?
Hei! Dette var interessant informasjon. I forbindelse med lanseringen av den historiske vandreruta Jacobineruta hadde det vært flott med en artikkel om JAcobine på lokalhistoriewiki. Lurer også på om dere vet om teksten til Krogh finnes digitalisert?
Spændende læsning on Jacobine. Sidder i Danmark og læser dette. Jacobine var min tipoldemor. Stærk kvinde. Venlig hilsen Britta Grubak
Legg inn en kommentar