søndag 13. juli 2008

Roald Amlien: Kunstner og ryddegutt for Follo Ren

Foto: Kow d.e. 130708
Klikk på bildet for å se større versjon

Vi roter og griser slik på returpunktene hvor vi kan levere emballasje, flasker, papir, klær m.m. til gjenvinning , at Follo Ren må sende ut personer som rydder etter oss. Som her ved Drøbak City.

Roald Amlien rydder etter oss.
Og det trengs, for vi - eller i alle fall noen av oss - roter fælt.
Når de som har minst ordenssans, skal levere inn returprodukter til gjenvinning, setter de fra seg det de kommer med, på bakken i stedet for å ta bryet med å kaste det i containerne. Eller de plukker ikke opp etter seg når de mister ting på returpunktet. Noen ganger ser det ut som en svinesti.
Men da kommer Roald Amlien. Han er utsendt av Follo Ren for å holde orden ved returpunktene. Han sørger for at gjenbruksvarene kommer dit hvor de skal være. Nemlig oppi containerne.
- Hva med Fretexboksene? Får de stå i fred for folk som vil forsyne seg av lasset?
- Ja, de nye får stå i fred. Jeg har ikke sett forsøk på oppbryting og stjeling verken her eller på Vinterbro, men de gamle boksene var stadig utsatt for innbrudd.
Roald Amlien - som bor på Vinterbro - er ikke ryddegutt på fulltid. Egentlig er han kunstner. Han maler oljemalerier og lager installasjoner og prosjektet. Bl.a. prosjektet "Hjemme- i heklet drabantbyblokk eller på slektsgård i betong" som han laget sammen med Eli Eines. Det har vært utstilt i Trøndelag Senter For Samtidskunst.
Men kunstens veg er tornefull og ikke alltid like lukrativ. Derfor rydder han for Follo Ren når det passer sånn.


Heklet boligblokk: "Vi har tatt for oss hjem i drabantbyblokker og våningshus som hjem. Utstillingen består av modeller og video. Vi har heklet en blokk i Haugenstua borettslag og støpt i betong våningshuset på en slektsgård ytterst i Trondheimsfjoden. Ved å sette disse to typer boliger opp mot hverandre, ønsker vi å få fram de ideologiske forskjellene som sitter i veggene.I tillegg har vi filmet både våningshus og drabantbyleiligheter. Disse boligportrettene viser mellom hvilke ting menneskene lever sine liv."

Bilde og tekst fra Roald Amlies og Eli Eines' prosjekt "Hjemme - i heklet drabantbyblokk eller på slektsgård i betong".

Ingen kommentarer: