mandag 30. juni 2008

Ikke Noroltomta, men Hamborgbrygga

Foto: Kow d.e. 300608 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Odden hvor Norol-stasjonen lå, kan med rette kalles mye forskjellig. Til venstre ligger Hamborgstranda og midt i bildet Hamborghuset. Verneforeningen foretrekker at området der bensinstasjonen lå, kalles Hamborgbrygga. Det er i samsvar med den praksis DrøbakNotater har lagt seg på.


Stedsnavn er kultur.
De bør tas vare på og holdes i hevd, og kunnskapen om dem bør formidles til nye generasjoner.

Norol-tomta?
Både kommunen og pressen bruker navnet Norol-tomta på den plassen hvor Norol-bensinstasjonen i Drøbak lå.
Men heter den det? Hva står det i matrikkelen? Hva er historisk korrekt?
Hva er m.a.o. det riktige navnet på stedet?
Selv har jeg gått over til å kalle tomta for Hamborgbrygga. Er det riktig?

Hva sier kommunen?
DrøbakNotater har forelagt saken for kommunen og orientert ordføreren. Og Svein-Erik Moen som leder utvalget som utreder framtidig bruk av området.
Bør ikke kommunens autorisere en historisk korrekt betegnelse som så brukes av Moens utvalg og av kommunen?
Både Vestby og Moen har engasjert seg i saken. Den siste med en interessant oppsummering av stedets historie.

Ikke Hamborgodden
Hamborgodden ligger i Vindangerbukta, nærmere bestemt ved Angelsgåden barnehage, forteller ordføreren. Der bodde skipsreder Hamborg, men han bygde bl.a. en brygge i Drøbak som ble mye benyttet i dampskipstiden, bl. a. gikk båten til Hamburg fra Oslo via denne brygga.
Etter dampskispsperioden og Drøbaks maritime storhetstid, forfalt brygga og ble sanert.
Senere ble det bensinstasjoner der. Først British Petroleum (BP), så kjøpte det norske oljeselskapet Norol, BP med distribusjonsapparat, og til slutt ble det Statoil.

Per-Willy Færgestad oppklarer
Men hva hette odden før Norol kom dit? Ordføreren sender stafettpinnen til Per-Willy Færgestad som har svarene.
- Gjennom hele 1700- tallet og til ca. 1860 hette området Vennebecktangen, kan han fortelle. Det var en lastetomt som opp gjennom tidene hadde flere eiere og brukere. Ca. 1860 startet grosserer og skipsreder Gabriel Hamborg dampskipsexpedition der etter å ha bygd ut en bolverksbrygge.
- Blant eldre folk i Drøbak har navnene Hamborgodden (på eldre militære kart kalt Husviktangen) og Hamborgbrygga blitt hengende ved, selv om tider og eiere har skiftet. Glennetomta ble navnet på stedet etter at Lars Glenne kjøpte tomta ca 1930 , med verksted og bensinstasjon , og fram til det ble hetende Noroltomta.
- Idag kalles den gamle Dampskipsekspedisjonen Hamborggården og er privat, mens veien som fører ned dit, heter Hamborgveien. Veien ligger over den gamle Raskebekken som ble lagt i rør ca. 1948. Veien hadde navnet Bekkegata fram til ca 1962, kan Per-Willy fortelle.

Hamborgbrygga
Han legger til at Verneforeningen tidigere har fremmet forslag om å gjenoppta bruken av navnet Hamborgbrygga, nettopp for å vise våre tradisjoner som sjøfartsby.
For egen del må vi legge til at Hamborgbrygga er et navn med god historisk begrunnelse. Vi synes at Kommunen skal legge bort betegnelsen Norol-tomta og ta i bruk Hamborgbrygga i stedet.
Det eneste alternativet som kan sies å ha historien på sin side, er Vennebecktangen, som ville bevare navnet Vennebeck.
Men etter som det nå skal bli gjestehavn der, passer navnet brygge utmerket. Derfor holder vi fast på Hamborgbrygga. Og håper at Kommunen og pressen gjør det samme.

2 kommentarer:

david santos sa...

Excellent post, my friend, excellent!
Happy day

Bjørn Cato Wiig sa...

Har lagt ut et opprop om dette:

http://www.opprop.no/opprop.php?id=hamborg

For å slippe konflikter/meninger om Hamborgodden på Husvik? -Hvorfor ikke rett og slett Hamborg? Npår gjestehavna er på plass så kommer Hamborgbrygga av seg selv. Forøvrig må jeg korrigere Færfestad en smule. Hamborgtomta var eksportsted for tømmer og trelast til Holland allerede i 1623
Lars Flenne kjøpte eiendommen i 1919 -Store utfyllinger har funnet sted siden dengang. Tomta har blitt 4 ganger så stor som da man ekspederte Dampskib derifra.
-Få bare vekk alt som har med Norol å gjøre så kan det bli bra, men navnet "Hamborg" Kort og greit klinger bra i mine ører.