Klikk på bildet for å se større versjon
Havfruene i Båthavna er fulle av bevegelse og liv og vekker interesse hos små og store.
Havfruene i Båthavna har funnet sin selvfølgelige plass i sjøkanten. Det er som om de skulle ha vært der bestandig.
Turistene tar en tur bortom for å kikke, og spesielt barnefamilier tar nymfene i nærmere øyensyn. Ungene klatrer, og familien fotograferer.
Det er nok fortsatt langt fram til at de er like kjente og populære som "Den lille havfrue” på Langelinje i København, men populære er de. Og mer og mer kjente blir de etter som gjetordet går og bilder og video tas.
Som kjent, er det kunstneren – for ikke å si tusenkunstneren - Reidar Finsrud som har laget kunstverket. Jeg våger ikke å kalle ham Drøbak-kunstner. Men Frogn-kunstner er han. Altså en av våre egne.
Den som gav ham oppdraget, var Ingeborg Lane, tidligere kjent I Drøbak som Ingeborg Ihle og Ingeborg Drangsholt, forteller Anne Lise Martinsen, som er datter av fru Lane. Hun har selv røtter i Drøbak og bor her deler av året.
Ingeborg Ihle var en framgangsrik forretningskvinne som først skaffet folk i Drøbak og Frogn arbeidsplasser ved å opprette kåpefabrikken ”Ihlni” sammen med Rolf Nielsen. Og som senere startet og drev Den Norske Dukkefabrikk i Varmbadet i badeparken.
Ingeborg Lane følte takknemlighet over for Drøbak kommune. Hun ville derfor gjerne gi noe tilbake som takk for den velviljen hun hadde møtt her, og den hjelpen hun mente at hun selv hadde fått. Dessuten ville hun takke for de ansattes innsats i hennes virksomhet i de vanskelige årene etter krigen, sier fru Martinsen.
Derfor fikk hun laget havfruene, som hun skjenket til Drøbak, og som nå gleder alle som vanker i Båthavna. Små og store. Der de sitter og geberder seg og demonstrerer sin ynde på Molo A, nær inngangen til Akvariet. Riktigere plassering for havfruer er det vanskelig å tenke seg.
Ingeborg Lane er nå 99 år gammel, og bor i London. Hun er fortsatt åndsfrisk og følger med på det som skjer i Drøbak.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar