lørdag 17. mai 2008

Hustrig 17. mai i Drøbak

Foto: Kow d.e. 170508 ©
Klikk på bildet og se større versjon

17. maitoget går ut fra Seiersten og begynner på en kald og våt marsj gjennom Drøbaks gater. Regnet silte ned. Mange unger ønsket å vise seg i sin fineste stas. De var kledd for dagen - ikke for været - og ble gjennomvåte før de nådde Bankløkka.

Man kan si mye pent om fedrene på Eidsvold, men meteorologi forstod de seg ikke på. Da hadde de dratt ut arbeidet en måned eller mer, slik at vi hadde fått grunnlovsdagen i juni eller juli. Når det er vær til å være ute i.

Årets 17. maifeiring ble dessverre en våt og kald og lite hyggelig affære. Da barnetoget gikk, silte regnet ned. Og det var kaldt. Nede i 2 grader fortalte termometeret på bilen. Mange - både unger og voksne - var blåfrosne og angret på at de ikke hadde tatt på det tjukke ullundertøyet likevel. Unger som bar faner og flagg, savnet hansker.

Og værgudene sparte seg nesten ingen ting. Mens toget gikk, falt det sludd, og ryktene vil ha det til at det falt snø like nord for oss.

Skoler og barnehager flyttet klokelig arrangementene sine innendørs. Ute var det for hustrig.

Men vi nordmenn lar oss ikke skremme av litt vær. Eller kanskje er forklaringen at vi har tungt for det. Neste år er det på'n igjen. Med faner og flagg og forventningsfulle unger og stolte foreldre og besteforeldre som trofast stiller opp.

Vi får håpe at det blir bedre vær da.

Skjønt, årets 17. mai var ikke helt håpløs. Allerede ved tretiden hadde værgudene tenkt som om og kommet til at de ville pynte litt på inntrykket. Skylaget sprakk opp slik at sola kunne titte fram, og kvikksølvsøylen klatret flere hakk. Kanskje for å legge forholdene til rette for borgertoget. Som har hatt en trang fødsel i år. Men som forhåpentlig overlever. En fin tradisjon som Drøbak må ta vare på.

Ingen kommentarer: