tirsdag 6. mai 2008

Er borgertoget historie?

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet og se større versjon

17. mai i Drøbak er en begivenhet for store og små. Barnetoget går som før, men borgertoget på ettermiddagen er i fare. Har Drøbakfolk mistet peppen?

Dystre nyheter har nådd oss i disse tidlige maidagene. Borgertoget i Drøbak kan gå over i historien. Oppslutningen er mager. Årets tog er berget. Så vidt. Etter at 17. maikomiteen har drevet oppsøkende virksomhet og nærmest halt fram foreninger og lag. Men hva med framtiden?

Kanskje lar den magre oppslutningen seg forklare?

Det hender at det "beste" er det godes fiende. For å være med i borgertoget i Drøbak, bør du være morsom. Helst forferdelig morsom. Ja, så morsom at du blir belønnet for det.

Det er liksom ikke nok å være glad innbygger og vifte med flagg og være patriotisk.

Kanskje noen finner morsomhetene litt anstrengende. Kanskje kunne de tenke seg at oppmarsjen var litt mer "verdig". Ikke kjedelig, men høytidelig. Og at dagens innhold og budskap og historie kom mer til sin rett.

Jeg vet ikke. Men jeg ser ikke bort fra at andre foreninger og lag - enn de som alltid stiller opp til glede for oss passive tilskuere - kunne tenke seg å gå med hvis lista ble flyttet noen hakk ned.
Og alle innflytterne? Hvor er de? Kanskje kunne det legges bedre til rette for at folk kan gå i toget som privatpersoner? Sammen med andre borgere av Drøbak og Frogn?

Kanskje kunne 17. maikomiteen i god tid før neste års feiring, trekke foreninger og lag, velforeninger og borettslag inn til drøftinger for å høre hva "sperren" er. Prioriterer folk private festligheter? Er peppen gått ut av dem etter barnetoget og etter besøk på lokale arrangementer ved skoler, barnehager og annet? Er tidspunktet godt eller dårlig? Føler de seg fremmede overfor toget i sin egen by?

Eller hva er forklaringen.

Selv håper vi at borgertoget vil fortsette å gå. 17. mai kler Drøbak. Og Drøbak kler 17. mai. Borgertoget er på en måte i samsvar med Drøbaks sjel.

Nå som vi alle er blitt borgere, og kan feire 17. mai uavhengig av politiske og religiøse oppfatninger, burde vi holde feiringen i hevd.

Ingen kommentarer: