onsdag 21. mai 2008

Borger- og russetog?

17. mai 2008 regnet bort. Og konkurrerte med en gjennomsnitts vinterdag når det gjaldt temperatur. Feiringen ble der etter. Den satte ikke standard for noe som helst. Så den kan vi bare glemme.

Når vi skal drøfte framtidige feiringer, må vi starte med blanke ark. Og en masse entusiasme. Og optimisme.

Barnetoget står på egne ben. Det går enten været er slik eller sånn. Skolene og barnehagene kan vi stole på. De svikter ikke da'n.

Arrangementene ved skolene, barnehagene og andre "lokale" steder er også kommet for å bli. Til sammen danner dette rammebetingelsene for feiringen resten av dagen.

For borgertoget for eksempel. Borgerne - dvs. alle voksne - er det verre med. Vi er blitt sedate og tunge i sessen etter hvert. Vi vil helst underholdes. I stedet for å bidra selv. Borgertoget er derfor i fare.

Man bør ikke slå inn åpne dører. Kanskje er disse tankene allerede tenkt. Og drøftet. Og delvis realisert. Men la meg likevel "tenke høyt".

Mange steder - bl.a. min fødeby Sarpsborg - har russetog. Steder med ingeniørskoler har spenstige studenttog. Noen har begge deler. Tradisjonen lever i beste velgående.

Frogn har nå fått videregående skole. Hva med et stedegent russetog? Som supplement til borgertoget?

Det er et problem: Frognelevene er spredt på flere skoler, og ikke alle elever ved Frogn videregående skole er fra Frogn.

Men hva om de av elevene ved Frogn videregående som bor i Frogn, utgjorde en kjernetropp, brukte fantasien og kreativiteten, og laget et skikkelig russetog i Drøbak? Så kunne Frognruss ved andre skoler slutte seg til og supplere. Og hvis de er mange nok, kunne de selvfølgeklig lage egne innslag. Med lokalt tilsnitt.

Og elever ved Frogn videregående som ikke er fra Frogn, kan mer enn gjerne delta! Hvis de vil.

Umulig å få til?

Nei, bare vanskelig. Og uvant. Framfor alt uvant. Men de som skal overta samfunnet, lar seg vel ikke avskrekke av noen bratte motbakker? Spesielt ikke når de er fra Drøbak?

Russetoget kan kombineres med borgertoget. Som kanskje med dette ville få en ny vår. En ny oppblomstring.

Men det er en forutsetning: Et kombinert russe- og borgertog bør ikke gå før klokka 1730. Kanskje 1800. Folk må slippe å haste til Drøbak for annen gang samme dag - fra andre arrangementer og en velfortjent pause for å få litt mat i kroppen - for å nå dette arrangementet.

Urealistisk? Aldri vært sånn før?

Nei vel, men kanskje verdt å prøve? Eller i alle fall diskutere? Ideen er hermed overlevert?

Ingen kommentarer: