torsdag 15. mai 2008

Grevlingen har gravd sin siste grop

Foto: Kow d.e. mai 2008 ©
Klikk på bildene og se større versjon


Viltnemndas formann, Øivind Edsem, studerer området der grevlingen gravde sist. Hundrevis av hull er gravd på denne plenen i løpet av de siste tre-fire årene, og hageieren har brukt mange timer på å tette dem igjen med jord med gressfrø i. Er det mulig å sette en stopper for hærverket?

Etter to netter gikk grevlinghannen i fella. Nå har viltnemnda tatt hånd om den, og forhåpentlig er det slutt på ødeleggelsene. Men man vet aldri. Derfor blir fella stående enda noen netter.

Grevlingen har i flere år herjet stygt på plenen på Skorkeberg. Til hageeierens store fortvilelse.

Da han satte seg i kontakt med viltnemnda, ble det fart i sakene. Viltnemndas formann, Øivind Edsem, kom på befaring, og kort tid etter var nemnda på plass med ei felle som er spesialbygd for formålet. Her ville ikke selv den kraftigste grevling med store poter og sylskarpe klør kunne komme seg ut.

Men ville den la seg fange?

Fella ble satt ut, tildekket med svart plast og forsynt med lokkemat: Brødbiter med honning. Grevlingen er altetende, men brød med honning skal visstnok være spesielt tiltrekkende.

Den første natta ble det ingen fangst. Fella stod urørt om morgenen.

Kanskje ikke så rart. Nå er det sikkert mye annet snaskens å finne for en grevling. Var den ferdig med gravingen for en stund? Ville den først dukke opp igjen ut på høsten?

Natt nummer to gav heller ingen fangst, og bekreftet våre bange anelser. Var "sesongen" over?

Vi utstyrte fella med ny mat. Grovt brød med ekte honning av beste norske fabrikat. Dekket til, og gikk til køys.

Og så satt den der.

Det var min kone som kom og sa i fra. Jeg pleier å være meget tidlig oppe, men akkurat i dag var hun oppe først og kunne fortelle: Det er grevling i fella.

Jeg ringte straks til viltnemnda før jeg gikk ut og dokumenterte fangsten med bloggkameraet.

Det var en ung han. Høyst sannsynligdet dyret som har brakt oss til fortvilelse med gravingen sin. For før den hadde gått i fella, hadde den gravd flere hull rundt på plenen. Akkurat som den har pleid å gjøre.

Viltnemnda kom og tok seg av grevlingen, og nemndas leder, Øivind Edsem, kom for å besiktige åstedet. Han kunne ikke utelukke at det hadde vært flere grevlinger om de opprinnelige ødeleggelsene. Etter 17. mai blir fella derfor satt opp igjen. For alle tilfelles skyld.

Og den innfangede grevlingen har ikke levd forgjeves. Trolig blir den stoppet ut og brukt som objekt i naturfagundervisningen i Frogn.

Enda en

Fella ble satt opp igjen. Ville det komme flere? Første natta ble det gravd på plenen. Ikke mye. Nærmest som et visitkort. Og åtet som lå inne i fella, forsvant. Men fella klappet ikke igjen.

Neste natt var en tro kopi. Groper i plenen, oppspist åte og åpen felle.

Men så fikk vi fangst. En gammel grevling med stri pels og arr og merker etter levd liv.

Viltnemndas formann overtok fangsten.

Vi ble enige om å la fella stå.

Kanskje er det enda flere?

Ingen kommentarer: