mandag 31. mars 2008

Tegneren Hallvard Skauge: Ikke vårt hus

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet og se større versjon

I Amta fredag 28. mars hadde tegneren Hallvard Skauge en lengre artikkel hvor han redegjør for sitt eget og avistegnernes syn på konflikten med Fredrik Stabel og AvisTegnernes Hus.

DrøbakNotater har kontaktet Skauge og bedt om en klargjøring av hvilke ankemål avistegnerne har, og hvorfor de trekker seg ut.

Skauge reagerer på denne formuleringen. Å si at avistegnerne trekker seg ut, er en overdramatisering av de faktiske forhold, mener han.

- Galleriet i Drøbak er jo ikke stedet der dere skal profilere dere. Det skjer i avisene. Men galleriet er et sted hvor publikum kan møte noen av dere – fra tid til annen. Slik jeg ser det, er dette til fordel for dere – og for publikum. Galleriet er jo bare et medium.

- At galleriet er et sted å treffe avistegnere, er ikke berørt av vår uttreden av styret. Sånn sett bortfaller vel en del av dine bekymringer? Jeg gjentar at vi som var avistegnere i styret, har gått ut av styret. Og at vi og de andre tegnerne ikke har gått inn for noen boikott av Huset. Vi har altså ikke "trukket oss ut av Huset", men stiller ut der, som andre steder, på invitasjon.

- Men hvorfor vil dere ikke sitte i styret? Og hvorfor vil dere ikke ha ordet ”avistegnerne” knyttet til huset?

- Når vi ikke sitter der, er jo styret desto friere til å finne på hva de vil for å fylle galleriet - på kommersielt eller kunstfaglig grunnlag - uten at vi tegnere har noe med det i og med at vi ikke hefter for det. Derfor navneendring.
Det er slik at navn som "Ingeniørenes Hus", "Kunstnernes Hus", "Lektorenes Hus", "Venstres Hus" og "Høyres Hus" osv. - alle disse betegnelsene er, i språk og i mening innarbeidd som, og betyr reint faktisk, at vedkommende organisasjon eier dette huset. Og uansett eierforhold blir det forstått som at huset er uttrykk for organisasjonenes spesielle forhold til og ansvar for det som foregår der. Derfor blir det feil å kalle noe for "Avistegnernes Hus" når vi ikke eier det, ikke har hatt avgjørende innflytelse over det, og når styret ikke engang, som tidligere, har et stk. avistegner som medlem.
Som yrkesgruppe hefter vi ikke for drifta, utstillingspolitikken eller noe annet. Da er "Avistegnernes Hus" like misvisende som at noen skulle drive en eller annen forretning under ditt eget navn. "Kay Olav Winthers Boutique" eller noe sånt. De som faktisk driver huset, de bør gjøre det åpent, som at "dette er vårt hus, som vi driver på vår måte, under eget flagg/navn", uttaler Hallvard Skauge til DrøbakNotater.

Ingen kommentarer: