søndag 4. juli 2010

Musikk for øyet

Foto: Kow d.e. 03072010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Mitt mål er at linjenes rytme, fargene og strukturen skal gjøre hvert bilde til en visuell symfoni, sier bildekunstneren Tore Aksjøberg.

Collager med bølgepapp til venstre og "hard edge" til høyre. Aksjøberg velger gjerne utradisjonelle materialer og teknikker.


Elementene i bildene er emballasje fra et hotellrom i Vietnam. Fotografiet yter ikke originalene rettferdighet. Besøk galleriet og se selv.


Blant folk flest finnes det fortsatt mange fordommer mot det ”moderne” maleri. Svært mange foretrekker naturtro bilder. Som skal "bety" noe. Som man kan "forstå". Og som man kjenner seg igjen i.

Musikk som kan sees
Men hvor ”naturtro” er musikk?
”Visuelle symfonier” har drammenseren Tore Aksjøberg kalt utstillingen han viser i ”Hanehuset” hos Vera Olsnes i Elleveien. Altså musikk som kan sees. Eller musikk for øyet.
Det er ingen dårlig betegnelse på det abstrakte bildets veg inn i menneskets sinn.
En veg utenom intellektet. En ren følelse.

Glede
Tore Aksjøberg malte først naturtro. Så eksperimenterte han med ulike nonfigurative uttrykk før han endte opp med abstrakt ekspresjonisme i ”hard edge”-stil. Der er han nå. Rette linjer. Klare former. Rene farger.
- Hvilke inntrykk – og hvilken opplevelse – ønsker du at jeg skal ha med meg når jeg går herfra? M.a.o.: Hva vil du meg?
Tore Aksjøberg nøler. Tenker seg godt om.
- Jeg vil gi deg en opplevelse av glede.
- Du er ingen epiker? Har ikke noe du vil fortelle? Eller argumentere for?
- Nei. Jeg er vel heller estetiker. Bruker former og farger for å skape skjønnhet og formidle følelser.

Collage
Tore Aksjøberg har likevel ikke helt sluttet å eksperimentere. Og bevege seg utenfor ”hard edge”-rammen.
På et hotell i Vietnam fant han noen tiltalende esker med såpe osv. Sånt som ligger på rommet. Emballasjen tok han med hjem. Og lagde bilder av.
Bølgepapp er også et spennende materiale. Som kan brukes til mangt. Også til bilder. Og gi interessante effekter.
Du kan se collagene i Galleri Vera. Sammen med rekken av dekorative "hard edge"-flater. Som ikke skal fortelle deg noe. Men appellere til deg og følelsene dine. Og glede deg. Slik musikk gjør.

Haster

Men fundér ikke for lenge på saken. Utstillingen tas ned allerede 25. juli. Og galleriet har stengt på mandager.
Men noen dager har du på deg. Benytt sjansen.
Kanskje blir du glad. Eller skuffet. Eller du stiller deg likegyldig.
Men mest sannsynlig går du beriket der i fra. En skjønnhetsopplevelse rikere. Og en tanke gladere.
Da har kunstneren nådd sitt mål.

1 kommentar:

Vera Olsnes sa...

Kjære Kay Olav Winther.
Takk for din gode omtale og dine fine fofografier du tok av utstillingen til Tore Aksjøberg igår her i Galleri Vera. Og så raskt som du har handlet. Sett igår og på nettet idag. Det ble en hyggelig start på søndagen. Takk igjen.
Tore Aksjøbergs malerier en virkelig verd å se. Rene linjer, rene farger. Jeg kaller dem kunst for idag og fremtiden. Uttrykket kan virke enkelt, kanskje også sparsommelig. Bare det er et godt budskap i vår tid hvor vi preges av overflod. Denne enkle måten å male på tror jeg er inspirert av ønsket om å forenkle levesettet. Det er interessant at en kunstner her i lille Norge, en annen i Amerika, en lengre syd i Europa arbeider med samme uttrykk. Dersom dere googler Steve Joy,
Richard Diebenkorn, Barnett Newman, vil dere finne den samme tanke. Den finner jeg nteres-sant. Velkommen til utstillingen.
Vennlig hilsen Vera Olsnes.