søndag 4. juli 2010

Julenissen holder til i Drøbak!

At den norske julenissen opprinnelig er fra Frogn og holder til i kommunesenteret Drøbak, kan det ikke være rimelig tvil om. De som stiller spørsmål ved dette ubestridelige historiske og kulturelle faktum - som til og med er vedtatt av kommunestyret; eller var det formannskapet? - må være ute i ufint ærend. Men faktum er nå faktum, samme hva uvitende mennesker måtte finne på å hevde.

Her er beviset. På nært hold. Nissen ferdes så ofte i Drøbaks gater, har så mye å gjøre og er derfor så distré i trafikken, at et eget varselsskilt må til for å be bilistene være oppmerksomme. Og forsiktige.

Savalen, Eigersund og andre mer og mindre bortglemte steder forsøker å markedsføre seg ved å hevde at julenissen holder til hos dem. Eller til og med stammer derfra.
Selvfølgelig er det julenisser på disse stedene. Som alle andre steder i Norge.
Men nissen er fra Drøbak. Det er her han holder til. Og har sine røtter.
Det kan det ikke være rimelig, begrunnet tvil om.

Mykner i desember
Drøbak-nissen er ingen St. Claus. Eller Cola-nisse.
Han - og hun og ungene - er noen små irritable personer som gjør både ugagn og nytte. Men som hvert år utover i desember mykner, blir snille og godhjertet, og bringer gaver til små og store.
Jeg skriver bringer. For nissen lager eller kjøper ikke alt selv. Slik mange feilaktig tror.
I mange tilfelle deler nissefar - eller nissemor! - ut gaver for familiefedre og -mødre som har handlet skjorta av seg. Og tanter og onkler, bestemødre og bestefedre. Som trenger hjelp til å få gavene fram i rette tid. Til rett person.
Sånn er Drøbak-nissen.
Snill når det gjelder. Men ikke i uttrengsmål.

Må "låne" andres ideer
I Drøbak er det jul hele året.
Jul i juli har vi oppfunnet og feiret for lenge siden.
Når andre nå prøver å gjøre dette til sitt tiltak, er det ikke annet enn simpelt epigoneri.
Mangelen på egne ideer skyldes selvfølgelig at drivkreftene på disse stedene er på fremmed grunn. De har ikke et ekte, dypt følt og naturlig forhold til saken.
Derfor må de nøye seg med å plukke ideer - litt herfra og litt derfra.
Men det gjør ikke hjemstedene deres til genuine nissesteder.
Slik Drøbak er.
La det være sagt. Og skrevet. Og slått fast én gang for alle.
Den norske nissen er fra Drøbak.
Punktum.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du virkelig så lite å gjøre at du blogger om hvor julenissen egentlig kommer fra? Get a life! Du vet at julenissen er egentlig bare en oppdiktet figur? Ja du vet det?