søndag 13. september 2009

Reilo i Galleri Creative


Foto: Kow d.e. 120909 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Øverst: Kunstneren May Reilo sammen med det store bildet av nordlyset og mindre bilder med mektige nordnorske naturmotiver.

Nederst: Reinebringen kneiser høy og mektig i lys og skygge.
Trønderen May Reilo, som nå bor på Kolbotn, maler fordi hun må.
Hun har alltid følt behov for å uttrykke seg gjennom former og farger. Hun kobler ikke av med kunstnerisk utfoldelse, men til.
Som på skolen. Når det ble for kjedelig, tegnet hun. I smug. Det gjorde henne ikke uoppmerksom, men skjerpet sansene. Gjorde henne mer mottakelig. Tent.
May Reilo er autodidakt. Selvvalgt. Hun vil selv bestemme hva som er rett og galt. Velge sin egen veg og måte. Lære av erfaring. Utvikle seg i eget tempo - og i den retningen hun selv føler er riktig. Ikke bli standarisert og gi avkall på sin personlighet og uttrykksform.
Form og teknikk gir seg selv når hun tegner og maler.
Og hun skaper når hun føler behovet. Selv om det tar hele dagen - og natta med. Som det gjør noen ganger. Søvn og mat må vente. Så sterkt er uttrykksbehovet.
- Du maler både naturalististisk – eller kanskje vi skal si: naturtro – og nonfigurativt?
Motiv og form er hun ikke herre over, mener hun. Den indre trangen, inspirasjonen, velger motivet, og motivet sin egen form.
De bildene hun nå viser i Creative Galleri i Storgata er naturalistiske – eller tilnærmet naturtro. Sterk nordnorsk natur sett gjennom et temperament. Hennes temperament. Og gjengitt på hennes måte.
For bildene er ikke fotografiske. De formidler en opplevelse. Av den voldsomme naturen. Av naturfenomenene. Og av de små menneskene i det hele.
Derfor er husene påfallende små. Det er sånn det oppleves. Det vesle mennesket i den store naturen.
Det er det hun formidler. Og skjønnhetsinntrykkene. Og uttrykkene.
Men hun har ikke noe program. Hun maler det som trenger seg på. Enten det nå er fjellet Reinebringen, som hun kan se fra kjøkkenvinduet i et hus hun har i Lofoten. Eller andre nordnorske fjellformasjoner og naturfenomener.
Eller lyset. Lyset er hun opptatt av. Av å formidle den opplevelsen som lyset – spesielt det særegne nordnorske lyset - gir.
Og av å få det til.
Dette henger det flere eksempler på i Galleri Creative.
Der bildene hennes bare vil henge oppe til 29. september. Det vil si at de som er glad i god kunst og stor natur bør aksle jakka og komme seg av gårde for å se.
Og kanskje kjøpe.
Ikke la denne sjansen gå fra dere.

Ingen kommentarer: