Øverst: Andreassen fra Drøbak solder jord for å finne gjenstander fra fortiden, mens arkeolog Reidun Marie Aasheim gir kyndig vegledning.
Midten: Gjenstander som er funnet på Follo Museum. Legg merke til muskedunderkulen i forkant.
Nederst: Et av potteskårene som er funnet, har utvilsomt tilhørt en tyskprodusert "Barthmannskrukke" som denne.
Publikum vet ikke alltid å sette pris på de anstrengelsene Follo Museum gjør for å formidle kulturelle opplevelser og spre kunnskap om vår fjerne og nære fortid.
Sist søndag var besøket heller sparsomt.
En del godt voksne var riktignok kommet for å smake på velsmakende soppsuppe med kefir, spise lekre kaker - eller bedre sin kulturelle ballast ved å høre foredrag om lokal næringshistorie, men vi savnet barnefamiliene, og de yngre.
Som heller ikke overbefolket Seiersten skanse denne solfylte søndagen i september.
Barn og unge som f.eks. åpenbart ville hatt glede av arkeolog Reidun Marie Aasheims entusiastisk og innsiktsfullt ledede "utgravningsprosjekt" ved jordhaugen fra Labo i Son.
Der var det litt av hvert å finne - fra vikingtid, middelalder og den noe nærmere fortid.
Jorda kommer fra utgravingen av en hustomt på et sted hvor det åpenbart er drevet næringsvirksomhet og utskjenkning, og det er litt av hvert å finne i jordmassene.
Ved bilder og grundig kunnskap om fortiden dokumenterer arkeologen at gjenstander, biter og skår har tilhørt ølstaup og krukker og andre identifiserbare historiske gjenstander - som f.eks. krittpiper.
En muskedunderkule av bly etterlater ingen tvil om dens smertefulle og skadelige virkning på den stakkaren som ble truffet.
Museet og arkeolog Aasheim som er ansatt i fylkeskommunen, beholder gjenstandene, men de besøkende får gleden av å vaske dem ut.
Og er noen riktig heldig, kan gjenstanden kanskje komme på utstilling. Da er det morsomt å vite at "den er det jeg som har funnet".
Stort sett er det skolene som forestår utvaskingen under arkeologens ledelse, som ledd i undervisningen. Men fra tid til annen slipper altså allmennheten til.
Bare så synd at så få benyttet sjansen til å prøve seg i arkeologifaget.
Neste gang de får muligheten, bør de slå til.
For her er det både spenning og lærdom.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar