Frogn kommune rydder og fjerner uønsket vegetasjon på Seiersten skanse, forteller Bjørn Cato Wiig på ØBs nettsted http://www.badebyen.no. Vollene og skytestillingene med byggverk og murer er på ny kommet til sin rett, og nye skilt er satt opp av Oscarsborg Festnings Venner, forteller nettstedet som ubeskjedent tar æren for at kommunen og kommandanten på Oscarsborg har satt rydding på dagsordenen.
Det er greit. Æres den som æres bør. At det var behov for et krafttak er det ingen tvil om, og kan vi takke ØB/badebyen for at arbeidet ble utført, slutter vi oss gjerne til takksigelsene.
Selv har jeg ikke hatt anledning til å besøke stedet etter at kommunen er kommet i gang med ryddingen. Jeg vet derfor ikke om det fortsatt er uhindret adgang til alle de usikrede rommene. Er ikke de farlige, og potensielt farlige, områdene sperret av eller sikret, bør det skje umiddelbart før ulykker skjer.
Seiersten skanse er et viktig fornminne fra en turbulent tid i den norske historie. badebyen.no forteller at skansen ”består av kasematter for lagring og beboelse for soldatene som var stasjonert der. Anlegget er utført i flott granitt av svært dyktige steinhoggere. Spesialister fra Sverige ble forøvrig hentet inn på 1890-tallet. Over kasemattene er det voller nøye avstemt i terrenget. Rundt hele skansen går det skytestillinger.” Enkelte av steinhoggerne giftet seg visstnok her og skal ha etterkommere i Drøbak den dag i dag.
I følge badebyen.no var det Frognmannen Aksel Erik Busch som på 90-tallet ledet arbeidet med å restaurere forsvarsverket på grunnlag av originaltegninger hentet inn fra Forsvarsmuseet.
Mange bruker Seierstenmarka til søndagsturer og trim. Det bør flere gjøre. Skansen vil interessere både gammel og ung.
w
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar