lørdag 19. juni 2010

Uttrykksmangfold i Creative

Foto: Kow d.e. 19062010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Det er noe nesten Frantz Widerbergsk for ikke å si Modiglianisk over formspråket i enkelte av bildene til May-Britt Kjeserud. Her bildet "Kyss" som kan ses i Creative Galleri i Niels Carlsensgate fra i dag.

Bilde: Ocean II. Sjelden har jeg sett en bildekunstner uttrykke seg i så vidt forskjellige formspråk som May-Britt Kjeserud, som sier at motivet er å spre glede og positivitet.


Bilde uten tittel. Flere av de rent figurative bildene formidler idyll, glede og sinnsro. Litt romantikk i en travel tilværelse skader ikke.


Frogn-kunstneren May-Britt Kjeserud reklamerer med at hun er "Norges mest solgte kunstner". Hennes arbeider skal være å "finne over hele verden". "Serien Sørlandsbilder har alene solgt i et opplag på over 1 millioner eksemplarer," forteller nettsiden http://www.fotolundeby.no/

Kunst?
På nettsiden Kvinneguiden har Kjeseruds store produksjon og samarbeid med møbelkjeden Skeidar avfødt en diskusjon om masseproduksjon og massesalg har berettiget plass innenfor begrepet kunst.
Når blir forøvrig et bilde kunst? Først når det har verdi som investeringsobjekt? Når det har visse nærmere difinerte formalistiske eller estetiske kvaliteter?
Eller blir et bilde - uansett formspråk og tilblivelsesprosess - kunst når det overstiger likegyldighetens grenser og foranlediger en reaksjon i mottakerens sinn?

Subjektive kriterier
Jeg tror det riktigste er å vudere bilder - både foto og tegnede og malte bilder - ut fra subjektive kriterier. Det avgjørende bør være om man liker eller av andre grunner føler seg engasjert eller tiltrukket av et bilde.
Besserwissere, forståsegpåere og "eksperter" bør ikke å bestemme hva som er kunst for den enkelte.
Vegger i private hjem skal ikke bekles etter samme kriterier som veggene i museer og gallerier.

Gå og se
Jeg har ikke noe problem med å innrømme at jeg finner mye interessant blant May-Britt Kjeseruds bilder. Både enkelte skissepregede, symbolartede bilder med personer med ovedrevne ekstremiteter, og romantiske, figurative bilder som oser av idyll.
Om man er enig eller uenig i en slik bedømmelse, får den enkelte selv avgjøre. Ved å besøke Creative Galleri og se.
Det fortjener kunstneren.
Og ikke minst galleristen. Som velvillig stiller sine vegger til disposisjon for kunstnere som søker et publikum.
Kanskje blir man provosert, kanskje stiller man seg likegyldig - eller kanskje finner man noe å glede seg over.
Det vet man først når man har vært innom og tatt en titt.

Ingen kommentarer: