Sure gamle kubber: Tradisjonelle melkekartonger som dem til høyre, kan man lage kubber av, men hvordan lager man kubber av de øvrige?
Bare to av ti forbrukere deltar i Returkartonglotteriet, forteller Follo Ren på nettsiden sin.
Kanskje ikke så rart, for hvordan lager man ”kubber” av det mangfoldet av kartonger som nå er på markedet?
Kartonger med skrukork?
Kartonger som blir større når man flater dem ut, enn de er i ”naturlig” tilstand?
Og hva skal man stappe utflatede og brettede kartonger i, når ingen kartonger er store nok?
I vår familie er vi entusiastiske tilhengere av resirkulering med sikte på gjenvinning og gjenbruk. Vi skyller og bretter og returnerer - men å stappe har vi gitt opp.
Vi skriver navn og telefonnummer på de brettede kartongene, selv om de ikke er stappet – og selv om det er så å si umulig å lese det som står skrevet på mørke juicekartonger.
Antakelig gir ingen akt på våre skyllede, brettede, men ikke stappede kartonger, med vi holder på likevel.
Den som ikke deltar, vinner i hvert fall ikke.
Returordningen er et flott tiltak som vi applauderer.
Men er ikke ”stappekravet” en overlevning – eller et gjenferd – fra en tid da kartonger stort sett var melkekartonger som passet oppe i hverandre?
Er det slik i dag?
I et hvert fall ikke hos oss, og vi er ganske gjennomsnitts, vil jeg tro.
Forklaringen på at 80 prosent av oss ikke returnerer kartonger, lager kubber og deltar i kubbelotteriet, er kan hende at stappingen ikke lar seg gjennomføre lenger – for annet enn akkurat tradisjonelle melkekartonger?
Kanskje ville ordningen bli mer populær og antall returnerte kartonger større, hvis ”stappekravet” falt bort eller ble forandret til "sammenbinding" - hvis det er hensiktsmessig - slik at systemet også omfattet alskens moderne kartonger med kork og med flipper både oppe og nede.
Ideen er helt gratis.
Hvis noen skulle mene at ordningen er grei som den er, kan de få plass her på bloggen til en instruktiv oppskrift på hvordan man lager kubber av kartonger som har en slik størrelse eller fasong at de ikke finner plass i andre kartonger.
Jeg ser at noen har vunnet i "kubbelotteriet". Noen har altså klart å stappe "moderne" kartonger. Ingen fra Frogn riktignok, men Nesodden har en vinner.
Han er med dette utfodret.
Ta oss frogninger i skole.
Skulle ikke han føle seg kallet, er utspillet deres, Follo Ren.
Vær så god.
1 kommentar:
Gamle kubber (som heldigvis ikke er sure...). Det er med glede jeg leser bloggen din - et engasjement som varmer! Jeg skal prøve å svare på noen av dine spørsmål/tanker. Ja, det er bare to av ti som deltar i lotteriet, men heldigvis langt flere som leverer sine kartonger til gjenvinning. 72% av alle nordmenn leverer drikkekartongene sine til gjenvinning og de leverer gjennomsnittlig 85 % av alle kartongene. Dette blir en returandel på 61%, noe vi er kjempefornøyd med - selv om vi stadig higer etter mer! Og returandelen er det viktigste - lotteriet er "bare" et ekstra incentiv for de som har lyst til det. Når det gjelder reglene så har vi holdt på kubbekravet. Dette fordi vi fortsatt vil lære folk å komprimere og når kartongene sorteres fra papiravfallet igjen så er det lettere å sortere ut seks i en, enn en i en. Det vi har fokusert på er at man godt kan lage "lurvekubber", dvs. korker og lokk kan godt henge utenfor kubben. bilde: http://www.grontpunkt.no/image.cfm?objectID=76825EF0-92D5-3225-FEE9F396E37BC57E
Så fortsett å levere. Bli gjerne med i lotteriet! Og det varmer et returhjerte når det også engasjerer nok til et innlegg på en god blogg.
Returkartonglotterigeneral
Kari-Lill
(markedssjef i Grønt Punkt Norge)
Legg inn en kommentar