onsdag 30. januar 2008

Hva skal vi gjøre med Lehmannbrygga?

Foto: Kow d.e. 260108
Slik ser det ut på Lehmannbrygga i dag, så det kan vel hende at både naboene og andre vil ha forandring. Men ikke en forendring som gjør vondt verre.

Kommunen burde kjøpt Lehmannbrygga, og de øvrige arealene Schøyengruppen eide ved brygga.
Friområder kan erverves med statstilskudd. Lehmannbrygga og Losstasjonen burde vært definert som urbant friområde. Staten burde derfor vært med og sikret det for allmennheten. Det burde kommunen kjempet hardt for.
I stedet kom området på private hender. Olav Thon kjøpte, og er i følge uttalelser i pressen, oppgitt over de folkevalgte. Der er visst i mot alt og vil ikke at noe skal skje, mener han. Kritikken rammer vel også hans nye naboer.
Joda, de vil nok at noe skal skje. Slik det er nå, er det ikke vakkert.
Skjønt, det er kanskje ikke så dumt. Sett fra Thons side. Jo, styggere, desto lettere å få tillatelse til å bygge.
Men joda, Drøbakfolk vil nok at noe skjer. Men de vil ikke gå fra vondt til verre, og ønsker ikke at de som allerede bor i området, skal miste utsikt, eller at det skal bli reist en lang, kompakt og dominerende vegg mot sjøen.
Jeg kan bare uttale meg for meg selv, men jeg ønsker relativt lave hus av ulik høyde. Hus som ikke er kjedet sammen, men ordnet i grupper med luft og passasje mellom. Og som er vridd slik i forhold til hverandre at det gir lys og luft og innbyr til vandringer og opphold. Et område som er harmonisk og funksjonelt, og som ikke får en forside og en bakside – og som samtidig tar seg godt ut fra sjøen.
Det nye må harmonere med det som allerede finnes. Det gjelder målestokk, takvinkler og arkitektur for øvrig. Og åpenhet. Tomtegrunnen må m.a.o. ikke utnyttes altfor kynisk.
En slik utbygging vil være i samsvar med intensjonene for det antikvariske spesialområdet, og til glede for Drøbaks befolkning og de mange besøkende i mange tiår framover.
Det forslaget som foreligger, virker monotont, kjedelig og lukket. Er det en plan i samsvar med de bestemmelsene kommunen har vedtatt for området? Eller bryter det både mot disse bestemmelsene og verneplanen?
w

Ingen kommentarer: