tirsdag 22. januar 2008

Arkitektonisk harmoni som gir hvile for øyet og ro i sjelen

Arkitekt Line Stokholm har holdt foredrag om arkitektur.
- Som arkitekt har jeg ikke et spesielt nostalgisk forhold til hus, skal hun ha sagt etter det Amta kan fortelle. Samtidig forteller hun at det kan vanke "mye harme rundt jobben som arkitekt".
Kanskje skyldes harmen mangelen på nostalgi - og respekt for de historiske verdiene.
En særpreget tettbebyggelse som Drøbak, krever at nye bygg tilpasses dem som allerede står der. Nye hus bør ikke være kopier, men skal bidra til en artitektonisk harmoni som gir hvile for øyet og ro i sjelen. Man må gjerne kalle det pastisj. Eller å presse inn barokkjoler i dagens samfunn.
Å bannlyse kontroversiell, disharmonisk arkitektur i Drøbak sentrum, er ikke en "forbrytelse mot framtiden", som Line Stokholm uttrykker det, men en helt nødvendig forholdsregel for å hindre at Drøbak mister det genuine preget av småby med historiske røtter.
Funksjonalismen fra førkrigs- og den første etterkrigstiden, må vi leve med. Blokka på Tamburbakken skal jeg komme tilbake til. Men Sentrumsbygget og Bankbygget skulle vi gjerne vært foruten. Flere malplasserte bygg av det slaget trenger vi ikke. Derfor passer vi på. Og sier ifra. Om nødvendig høylydt. Det må de som ønsker å endre Drøbaks karakter, tåle.
w

Ingen kommentarer: