tirsdag 29. januar 2008

Askautrudbygget fredes


Foto: Kow d.e. 2007

Klikk på bildet så får du se en større utgave.

Handelshuset er som bildet viser, en integrert del av det gamle trehusmiljøet ved Torget.

Handelshuset – eller Askautrudbygget som mange vil si - er midlertidig fredet. Ordinær fredning er under forberedelse.
Fredningen omfatter eksteriør og interiør samt uthuset, gårdsplassen og hagen, dvs. den grønne flekken mellom Handelshuset og Torget.
Handelshuset er ikke et hvilket som helst hus i Drøbak. Det er i seg selv et kulturminnesmerke, og er en integrert del av det gamle trehusmiljøet i Drøbak sentrum.
Huset har åpenbare antikvariske kvaliteter. Det er sannsynligvis oppført på 1700-tallet. Den eldste delen av bygningen ligger mot bakgården. Mange deler av bygningen er godt bevart. Det gjelder for eksempel vinduer, paneler, listverk, tapeter, dører, brannmur og grue, skriver fredningsmyndigheten. Uthuset omfattes også av fredningen selv om det er yngre enn Handelshuset. Fredningsmyndigheten ser på bygningen som en naturlig del av gårdsanlegget da uthusbygninger var en viktig del av handelsvirksomheten. Fredningsmyndigheten har åpenbart ønsket å bevare miljøet, ikke bare hovedhuset. Det vises til at Riksantikvaren og fylkeskommunen mener at Drøbak er ”vurdert å inneha kulturminneverdier av nasjonal interesse”. Fristen for uttalelser løp ut 15. januar d.å. Endelig forslag til fredning vil bli sendt på høring til berørte parter og utlagt til offentlig ettersyn før Riksantikvaren fatter endelig vedtak.
w

Ingen kommentarer: