søndag 24. mai 2009

Ja til forskrift for hundehold

Enkelte tviler på at det er nødvendig med egen forskrift for hundehold i Frogn.
De fleste som tviler på behovet og hensiktsmessigheten er hundeeiere. De som ikke har hund og ikke ønsker å bli belemret med ulemper som følger av andres hundehold, ser stort sett annerledes på det.
Rådmannen har utarbeidet et saklig, nøkternt forslag som skal behandles av Utvalg for miljø, plan og byggesaker i morgen, mandag 25. mai.
Utvalget bør vedta rådmannens forslag. Å legge det ut til nytt, offentlig ettersyn, er spill av tid og ressurser. Forskriften bør gjøres gjeldende straks.
I tettbygde områder bør det i friområder og områder tilrettelagt for lek og idrett være båndtvang hele året
Skigruppa i DFI ønsker ikke båndtvang i skianlegget og på Golfbanen vinterstid, men det gjør rådmannen. Han foreslår også båndtvang i lysløypene sommerstid. Og det gjør han rett i. Av ulike grunner ønsker ikke alle og en hver hunder innpå seg. Noen er redde, andre er allergiske. De trenger et ”garantert ”løshundfritt” turtilbud.
Av samme grunner bør det være opplagt at alle hunder i skolegårder og barnehager og ”andre tilhørende utearealer” holdes i bånd og under kontroll.
Antall hunder per husholdning i tettbebygd strøk bør være begrenset og variere med hundenes art og størrelse. Tre dachshunder byr på andre problemer for naboskapet enn tre Siberian Huskyer.
Inngjerdet hundegård hjelper ikke mot hundeglam. Tiltak mot støy må hjemles tydelig i forskriften.
At en tomt er for liten, er ikke et argument mot forskriften, men mot hundehold på tomta.
Hundeeiere som ikke kan huse hunden i tilstrekkelig avstand fra nabo, må ta utgiftene ved å oppstalle hunden eller hundene på annet egnet sted - eller avstå fra hundehold.
Etablering og drift av kennel er næringsvirksomhet og må ikke tillates i boligområder. Krav til kennel må være strengere enn krav til hold av familiehund.
Drøbak hundeklubb etterlyser avfallsbøtter hvor hundeeiere kan legge oppsamlede ekskrementer.
Det finnes en masse avfallsbøtter som ikke blir brukt. Avfallsbøtter skal dessuten tømmes. Det koster penger.
Hundeeiere bør selv ta med seg hundens etterlatenskaper inntil disse kan bli kastet på hygienisk og betryggende måte - eventuelt hjemme.
At en forskrift ikke kan gis tilbakevirkende kraft, gir ikke grunnlag for å påberope forskjellsbehandling. Gammel ordning gjelder inntil endring i situasjonen skjer. Ved endringer gjelder ny forskrift.
En klar og tydelig lokal forskrift om hundehold er til fordel både for hundeiere og for dem som ikke ønsker å få forringet kvaliteten på bo- og fritidsmiljøet.
Rådmannen tolker mangelen på høringsuttalelser som tegn på at innbyggere i Frogn i liten grad opplever dagens hundehold som problematisk.
Det er trolig en forhastet slutning. Folk flest avgir ikke høringsuttalelser, heller ikke de som plages av hunder. Men kommunen bør skaffe seg en udiskutabel hjemmel for å hjelpe dem når problemer oppstår.

Ingen kommentarer: