fredag 6. mars 2009

Burde aldri vært tillatt oppført



Foto: Kow d.e. 040309
Klikk på bildene for å se større versjon


Den såkalte "garasjen" ødelegger det arkitektoniske helhetsbildet i Storgata.

Diskusjonen om den såkalte "garasjen" i Storgata, bør kunne brukes som butikklokale, er en diskusjon om pavens skjegg.
Selvfølgelig er det viktig at ingen tar seg til rette og neglisjerer de forutsetningene kommunen fastlegger for bygg og anvendelse.
Ved å knurre uten å bite, gir kommunen dessuten helt feil signaler. Noe framtidige utbyggere helt sikkert kommer til å utnytte.
Men den grunnleggende problemstillingen er ikke anvendelsen, men hvordan kommunen kunne finne på å godkjenne et bygg som til de grader bryter med den rådende arkitekturen på stedet, og ikke minst: Med de funksjonene som det er naturlig og riktig å legge til rette for i Drøbaks hovedgate i Drøbak sentrum.
Egentlig er butikklokaler mer i samsvar med stedets funksjon, enn en garasje ville vært. Men med sine proporsjoner og med den arkitektoniske utformingen det har fått, er bygget totalt malplassert.
Sentrumsbygget og "Bergen Bank-bygget", som ligger der den tidligere Evensengården ville representert et natrlig ledd i en harmonisk, arkitektonisk helhet, er eksempler på skjemmende feilgrep i Drøbak sentrum.
Den aktuelle garasjen gjør mindre av seg, men er et nytt eksempel på mangel på respekt for den estetiske helheten som Drøbak sentrum utgjør.
Den burde aldri vært tillatt oppført, men nå ligger den der som en brukket tann som skjemmer et ellers innbydende smil.
Da får man gjøre det beste ut av det, og sørge for at bygget bidrar til liv, handel og opplevelse og ikke blir stående som et lukket avvisende garasje- eller lagerbygg i byens hovedgate.
Sånn sett er kommunens prinsippløse ettergivenhet ikke bare å beklage.
Men hovedkonklusjonen står fast: Dette bygget burde aldri vært oppført!

Ingen kommentarer: