mandag 25. februar 2008

Vennebekk – Drøbaks vogge?

Bjørn Cato Wiig har forsket i det nåværende Drøbaks historie. Kildematerialet har han funnet i Riksarkivet.

Det er interessant lesning og DrøbakNotater har fått lov til å bruke deler av stoffet som trolig vil bli å finne på badebyen.no I dag skal vi se på forholdet mellom Drøbakstrand og Vennebekkstrand før tettbebyggelsen kom i stand:

Wiig mener at det området i det senere Drøbak som først ble bebodd, var Vennebekk. Gamle protokoller viser at det rundt 1700 bodde rundt 90 ”sjeler” i Vennebekk. Til sammenlikning bodde det på samme tid rundt 12 familier under Drøbak gård. Wiig mener derfor at tettbebyggelsen Drøbak egentlig hadde sin opprinnelse i Vennebekk.

1765 var trolig det året da det vi i dag kjenner som Drøbak, eksporterte mest trelast til Holland. Da gikk det fra Vennebekk alene mer enn fra Son og Moss til sammen. Og mer enn Oslo eksporterte til London.

De hollandske skutene lå ved Drøbak mens bjelkene ble lastet inn. Wiig forteller:

”Mesteparten av arbeidet skjedde ved folk som ikke bodde i Vennebekk eller Drøbak. De bodde på gårdene i Frogn, Ås, eller gjerne på andre siden av fjorden. Tømmeret ble transportert om vinteren, da kjerringene drev fjøset. Mellom onnene førte mennene virket til Nesset, til Vindfangerbukta og til Båthavna, og telgjet hollandsbjelker. Så kom hollenderskutene fra Hinlopen, Edam osv. - ca 8-10 av gangen - til Drøbak ved påsketider. Mannskapene satt på kneiper i 5-20 dager før skuta var klar for retur. De kom hjem med litt norskkunnskaper og navnene Zoon, Droegbak og Vennebeck sammen med tømmeret i fra de Frognske skoger!”

Se også bind 2 av Frogn bygdebokverk.


Ingen kommentarer: