torsdag 28. februar 2008

Bussen i Drøbak sentrum

Foto: Kow d.e. 2008 ©
Klikk på bildet og se større versjon

Her har bussene snudd, og her har de vært oppstallet når de har vært ute av trafikk. Et konsulentselskap foreslår å bruke Apotekerhagen eller Nils Carlsens gate til oppstillingsplass. Det er en håpløs ide. Fordi Frogn kommune ikke var framsynt nok til å skaffe seg råderett over Lehmannsbrygga, får den problemer med å tilby busselskapet en akseptabel løsning når Thon bygger ut.

Kirsten Færgestad vil ikke ha bussterminal utenfor butikken sin i Nils Carlsens gate. Det kan jeg godt forstå.

Hun spør i Amta om dette er en litt for tidlig aprilspøk. Det er det nok dessverre ikke. Kommunen har malt seg inne i et hjørne ved ikke å skaffe seg råderett over Lehmannsbrygga. Ettersom bussterminalen ikke kan kombineres med Thons planer der, må kommunen lete etter alternativer. Eller for å si det på en annen måte: Kommunen må skyve problemet over på noen andre.

Kommunen har til og med engasjert Rambøll Norge til å finne en løsning. En så dårlig løsning som å ødelegge miljøet i Apotekerhagen og Nils Carlsens gate, kunne vi gitt kommunen helt gratis.

Hvor avhengig er for øvrig busselskapet av å ha en ”terminal” eller ”oppstillingsplass” i gamle Drøbak? Ville det ikke være nok å stikke ut en trasé som gjør det mulig å ta opp og sette av passasjerer uten å måtte snu?

For eksempel slik: Kjøring inn Nils Carlsens gate, ned forbi Hospitalet og kirken, bort Kirkegata, opp forbi Torget, ut Torggata og opp forbi Lindtruppen.

Folk sørpå får litt lenger å gå. Det er upraktisk fordi mange av dem har langt å gå fra før, men med et bedre park-and-ride-system vil de kunne kjøre til en plass hvor de kan sette fra seg bilen og ta bussen. Det vil redusere behovet for busstrafikk i Drøbaks trange gater.

Eller man kan ta i bruk en ordning med mindre tilbringerbusser som kan kjøre i mindre gater der de store bussene ikke kommer fram. Med slike busser kan folk nordpå og sørpå få et bedre tilbud enn i dag.

Eller man kan kombinere disse løsningene.

Oppstalling, venteparkering m.v. bør skje utenfor sentrum. For eksempel på Holter.

Disse ideene kan kommunen overta. Helt gratis.

Ingen kommentarer: