onsdag 18. mai 2011

Strålende 17. mai


I fjor fikk vi vite at det var siste gang politiet ville være på plass i teten av barnetoget, men dengang ei. Politiet sviktet ikke i år heller.

Pingvinene fra Vindfagerbukta Båtforening kunne fortelle om mange nye "hekkeplasser" i Drøbak og var et av de lystigere fotgjengerinnslagene i et heller bilpreget borgertog.

T.v. og t.h.: Skal man få med seg båten i borgertoget, trenger man trekkraft, men alt i alt ble toget i altfor sterk grad preget av motoriserte kjøretøyer som spydde eksos og representerte en konstant fare for unger på jakt etter russekort.


Sola brydde seg ikke om illevarslende værmeldinger fra pessimistiske meteorologer, men skinte ufortrødent fra en nesten skyfri, vårblå himmel og varmet hundrevis av stripyntede, flotte Frogn-unger som fylte skole- og barnehagetoget fra Seiersten, gjennom Drøbaks gater og fram til Bankløkka hvor urolige pårørende lett febrilsk etter barn som ikke stod der de hadde avtalt å stå.
Voksne kastet frakken og til og med jakka i solsteiken, og de som hadde satset på opphold og varmende sol og kledd seg minimalt, kunne fornøyd konstatere at værgudene stod dem bi. I alle fall på formiddagen.
Kort sagt: Det ble -mot alle odds - en - i dobbelt forstand -strålende 17. mai i Drøbak.

Dal skole først
For første gang deltok Dal skole i fellestoget, og fikk i anledning begivenheten, gå først. Slik ble skole-Frogn for første gang samlet til et rike. Jeg håper at erfaringene frister til gjentakelse.
For øvrig var politiet - som alltid - på plass og ledet toget mellom de uendelige rekkene av voksne som kranset ruta og lett beveget kunne konstatere at Frogn har flotte barn og unge, og at framtiden ser ut til å være sikret.
Det håper jeg er tilfelle for skolekorpset som - så vidt jeg kunne se - ikke villa ha vondt av rekruttering.

For mange biler
Like før borgertoget skulle gå, ble Drøbak velsignet med en regnskur. Den gav seg imidlertid fort, og også det "såkalte" borgertoget kunne gå i sol og skiftende skydekke, men uten regn.
Skjønt, gå?
Det var altfor mange motoriserte kjøretøyer, etter min smak. Ikke bare russebiler.
Men russebilene gjorde mest av seg. Både når det gjaldt eksos og lyd - og faremomenter!
Er det ikke mulig for 17. mai-komiteen å få russen til å gå? Og lage "gags"! F. eks. ved hjelp av utkledning og plakater med kommentarer til aktuelle lokale - og nasjonale! - hendelser og begivenheter?
I et russekull finnes det ganske sikkert personer med våkne øyne, engasjement, sans for ironi og humor, og lyst og evne til å si lokalsamfunnet - og ikke minst politikerne - noen "sannhetens ord" på en dag hvor ordet er fritt.
Kom an russ! Dere kan da mer enn å sitte på bil og kaste russekort!

Livsfarlig!
Det er skremmende å se hvordan ungene løper ut i gata for å plukke de russekortene som russen kaster til dem.
Mellom bilene og helt opp i hjulene kryr de.
Hvis dette fortsetter, skjer det en ulykke.
Kan 17. mai-komiteen ta ansvaret for dette?
Den videregående skolen - og russen! - er en ressurs som lokalsamfunnet såvel på 17. mai som ellers, kan ha stor nytte og glede av.
Slik det er nå, er det ikke slik vi gjerne skulle se det.
Neste års 17. maikomitee bør i god til ta en samtale med skolen og russen om hvordan de kan være til nytte og glede for lokalsamfunnet, og ikke minst: Hvordan russen kan være et impulsgivende, inspirerende og morsomt(!) innslag i borgertoget.

Ingen kommentarer: