tirsdag 11. november 2008

Fint i Havnegata

Foto: Kow d.e. 111108 ©
Klikk på bildet for å se større versjon.

Carlsebakken 3 får forstøtningsmur mot Havnegta. Steinhoggerne Jan og Andreas Gustavsson følger nøye med mens Pål Solli bruker vinkelsliperen.

A. G. Johansen omformer hagen rundt Carlsebakken 3 slik at den kommer nærmere sin opprinnelige form.
For å få til det, setter han opp en forstøtningsmur mot Havnegata. En fin og akkurat passe høy mur i Iddefjordsgranitt fra Bohuslän.
- Joda, den heter Iddefjordsgranitt selv om den kommer fra den svenske siden av grensa, forteller stenhuggaren Jan Gustavsson som har hogd steinen sammen med "pöjcken", Andreas. De kommer fra Strömstad kommune som strekker seg helt til Iddefjorden og Svinesundsbrua.
- Det er firmaet "Høyem og Aas Uteanlegg" som har jobben, forteller Pål Solli som er norsk og sager i steinen så steinmelet står som en sky. Alle tre er dekket av hvitt steinmel, og kunne for utseendets skyld like godt vært bakere.
De to svenske steinhoggerne er "innhyrade" av det firmaet Solli representerer, og nå skal de hjem og hogge mer stein, for muren skal gjøre en sving, og da må steinere være buede.
- Så det er ikke nok å lage sving ved å skråskjære steinene i enden?
- Nei, nei. Vi hogger dem buede, sier Gustavsson den eldre yrkesstolt, og når vi forteller om Evert Taube som i balladen om Ernst Georg Johansson beretter at "kajerna" i Buenos Aires "är lagda med sten från Bohuslän" blir han stolt, og gjentar sin lovprisning av Iddefjordgranitten som er fin, og nå også skal pryde Havnegata i Drøbak.
Og at den er fin kan ikke bestrides.

Ingen kommentarer: